• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

ABD ajansları, 2016 Bitfinex bitcoin hackinde olası Hint bağlantısını buldu

ABD ajansları, 2016 Bitfinex bitcoin hackinde olası Hint bağlantısını buldu

Amerikan ajansları tarafından yapılan bir soruşturma, Hindistan merkezli bir hizmet sağlayıcı tarafından barındırılan sekiz e-posta hesabının, 4,5 milyar dolarlık çalıntı kripto para birimini aklamak için kullanıldığı iddia edildi. İç Gelir Servisi (Cezai Soruşturma), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Soruşturmaları (HSI) olmak üzere üç ABD kurumu tarafından yürütülen ortak bir soruşturma, Hindistan merkezli bir hizmet sağlayıcı tarafından barındırılan sekiz e-posta kimliğinin iddialara göre bu amaçla kullanıldığını ortaya çıkardı. 4.5 milyar dolar değerinde çalıntı kripto para aklamak. Amerikalı bir çift, Ilya “Hollandalı” Lichtenstein ve eşi Heather Morgan, 2016 Bitfinex hack’inden sonra çalınan bitcoinlerin aklanmasıyla ilgilendikleri iddiasıyla ajanslar tarafından tutuklandı. Ancak adının açıklanmaması koşuluyla üst düzey bir Karnataka polis yetkilisi News18’e, kötü şöhretli hacker Srikrishna (Sriki) Ramesh ile ABD’li çift arasında henüz bir bağlantı bulunmadığını söyledi. Sriki, darknet pazarında bitcoin kullanarak uyuşturucu tedarik ettiği iddiasıyla Bengaluru suç şubesi tarafından tutuklandı.

Yetkili, tutuklanan Amerikalı çift ile Sriki arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığı hakkında yorum yapmayı reddederek, “Sriki’nin Bitfinex kripto para borsasını hacklediği ve bitcoinleri ne için kullandığı yönündeki iddialarını hâlâ araştırıyoruz” dedi.

Gönüllü bir açıklamada Sriki, “Bitfinex’i hackleyen ilk kişi” olduğunu ve bunu bir kez 2016’da ve ardından 2017’de olmak üzere iki kez yaptığını iddia etti. Ayrıca, hacklemeden elde edilen parayı cömert yaşam tarzını desteklemek için kullandığını ve uyuşturucu bağımlılığı. Ayrıca 2019’da Karnataka hükümetinin e-ihale portalını hacklediğini ve bir Hemanth Mudappa hesabına toplam 36 crore rupi aktardığını itiraf etti.

Bitfinex

Karnataka’daki muhalefet partileri – Kongre ve Janata Dal (Laik) – bitcoin dolandırıcılığına siyasi bir dönüş yaparak, birkaç politikacı ve üst düzey polis personeli ile yakın bağlantıları olduğu söylenen birkaç bitcoinin Sriki tarafından dolandırıldığını iddia etti. , Karnataka’da üst düzey polis ve hükümet yetkililerine rüşvet olarak kullanıldı.

Özel ajan Christopher Janczewski tarafından 7 Şubat’ta New York sulh hakimi huzuruna çıkarılan bir şikayet-tutuklama emrinde ajanslar, 2016 yılında Bitfinex’in güvenlik sistemlerini ihlal eden bilgisayar korsanının bir yabancıya yaklaşık 119.754 BTC’lik 2.000’den fazla yetkisiz BTC (bitcoin) işlemi başlattığını tespit etti. Çalınan bitcoinler daha sonra, hacklemeden sonra çalınan bitcoinleri aktarmak için sanal kripto borsalarının (VCE’ler) oluşturulduğu Hindistan merkezli bir e-posta servis sağlayıcısına kadar takip edildi. O sırada çalınan bitcoinlerin değerinin yaklaşık 71 milyon dolar olduğu tahmin ediliyordu.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, tutuklanan çiftten “departmanın şimdiye kadarki en büyük mali ele geçirmesi” olan 94.636 çalıntı bitcoine el konuldu. ABD hükümetinin kendilerinden 3,6 milyar dolar değerinde BTC’yi ele geçirebildiği 4,5 milyar dolarlık çalıntı kripto para fonlarını aklamak için komplo kurmakla suçlandılar. Tutuklanan ikili tarafından kontrol edilen hesaplarda “yatırılan çalıntı fonların bir kısmının” izini sürmeyi başardılar.

Tutuklamayı gösteren ABD Adalet Bakanlığı belgesi, çalınan BTC’lerin yollarını gizlemek için birden fazla platformda ve hesapta taşındığının tespit edildiğini belirtiyor. Ancak tutuklanan çifte ait hesaplarda çeşitli işlemler yapıldı.

Posta İzi

Soruşturmalar sırasında ABD ajansları, Lichtenstein ve Morgan’a ait düzinelerce hesap üzerinden binlerce işlem yapıldığını tespit etti. Ayrıca, fonların diğer cüzdanlara ilk hareketinin bir “soyma zinciri” tekniği kullanılarak yapıldığını buldular. Soyma zinciri, bir adrese büyük miktarda bitcoin park edildiğinde, daha küçük transferler için bir dizi işlemin başlatıldığı bir tekniğe atıfta bulunur. birden fazla yeni adrese BTC miktarı.

Belgede, çalınan bitcoinlerin küçük bir kısmının çevrimiçi bir darknet pazarı olan Alphabay’da satıldığı ve daha sonra tümü Hindistan merkezli bir e-posta servis sağlayıcısı tarafından barındırılan sekiz e-posta hesabına gönderildiği belirtildi.

Bitfinex, listelenen e-posta kimliği sahiplerine “hesap sahipliklerini doğrulamak için ek tanımlayıcı bilgiler” sağlamalarını isteyen istekler gönderdi. Ancak hiçbir yanıt almadılar. ABD Adalet Bakanlığı belgesine göre, Hintli e-posta servis sağlayıcısına ait hesaplar 186,000 doların üzerinde sanal para birimi içeriyordu.