• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Alan Adı Tescil ve Web Sitesi Oluşturma

Alan Adı Tescil ve Web Sitesi Oluşturma

İşletmeniz veya kendiniz için bir web sitesi oluşturmaya karar verdikten sonra izlemeniz gereken bazı adımlar olacaktır. Bunların başında bir alan adı tescili gelmektedir. Alan adınız olmadan bir internet sitesi oluşturamazsınız. Domain sorgulama web sitesi aracılığı ile bir alan adı kaygı gerçekleştirebilirsiniz. Sizi karşılayan ekrana tescil etmek istediğiniz ismi girerek alan adı sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Tescil edeceğiniz domain bundan sonraki süreçte sizin dijital dünyada ki kimliğiniz olacaktır. Bu yüzden isim tescil süreci önemlidir.

Alan adı tescil ederken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Kayıt edeceğiniz domainde noktalama işaretleri, özel karakterler ve boşluk kullanmanız mümkün değildir. Ayrıca bir domain en az 3 karakter en fazla ise 63 karakterden oluşabilir. Bu kurallara uygun olarak en az 1 yıl en fazla ise 10 yıl süre ile tescil işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önceki yıllarda Türkçe karakterli bir domain tescil etmemiz mümkün değildi. Alfabemizde yer alana ğ,ü,ı,ş,ç,ö harflerini içeren bir isim tescil edemiyorduk. Alan adımızı her zaman İngilizce harflere uygun olarak düzenlemek zorunda kalıyorduk. Bu kural 2006 yılında kaldırıldı ve yalnızca biz değil tüm ülkeler kendine özgü harflerini kullanarak bir domain tescil edebilir hale geldi. Bu alan adlarına ortak olarak IDN Domain denilmektedir. 2014 ICANN verilerine göre bu konuda lider ülke Japonya olarak gözükmektedir.

Alan adınızı tescil ettikten sonra web sitenize ait dosyaları yüklemeniz için bir hosting hizmeti satın almalısınız. Domaininizin DNS yönlendirmelerini hizmet aldığınız hostinge yönlendirerek dosyalarınızı yükleyerek web sitenizi yayına alabilirsiniz. Hizmet alacağınız hosting firmasının uptime oranını %99 olmasına özen göstermelisiniz. Ziyaretçileriniz web sitenizde hızlı ve kesintisiz hizmet alması önemlidir.