• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Kanser olmayı göze alarak Çernobil, Pripyat'a girip dolaşan Türk youtuber Can Yavuz

Kanser olmayı göze alarak Çernobil, Pripyat'a girip dolaşan Türk youtuber Can Yavuz

Kanser olmayı göze alarak Çernobil, Pripyat'a girip dolaşan Türk youtuber Can Yavuz

Sovyetler birliğinin parçalanmasının başlangıcı olarak gösterilen Çernobil faciasının izleri bugün tüm Karadeniz sahil şeridi ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde görülmektedir.  Günümüzde ekonomisi pek iyi olmayan ve iç savaş etkilerini yaşamakta olan Ukrayna'da yıkımı fırsata çeviren bazı turizm şirketleri meraklı turistlere post-apokaliptik atmosfer sunmak için turlar düzenlemeye başlamıştır. Pripyat şehri nükleer santral çalışanlarının aileleri için 1970'te oluşturulan bir yerleşim projesidir. Faciadan sonra terk edilen ve boşaltılan bu şehir fotoğrafları ile ünlüyken, prensip olarak girilemeyen yada risk barındıran yerlerde gezmeyi misyon edinmiş Can Yavuz isimli  Nova Prospekt kanalının Youtube yayıncısı bir arkadaş Pripyat'ı  en ince ayrıntılarına kadar gezmiş.

Videonun bazı kısımlarında Can ve kameraman arkadaşı Berk'e 3. bir kişinin eşlik ettiğini görüyoruz. Anlatıcının bahsettiğine göre bu kişi onlara turlarında rehberlik eden bir asker, kamerada gözükmek istemiyor. Anladığım kadarıyla bu işi ve turları organize eden kişilerin, gezgin kişilerde ortaya çıkabilecek radyasyona bağlı hastalıklara karşı kendilerine yapılacak hukuki bir bildirimin önüne geçme çabası. Pripyat turuna katılmadan önce tur şirketleri birçok hastalık oluşumuna karşı bütün sorumluluğun gezginlere ait olduğunu belirten sözleşmeler imzalatıyor. Ama Can ve arkadaşı Berk'in videosunda ne bir radyasyon kıyafeti nede maske takmaları istenmiş. Ukrayna ekonomisinin durumu zaten çok iyi olmadığından dolar çok pahalı bir para birimi. Ukrayna'da bir turist olarak bulunuyorsanız ve Çernobil'i, Pripyat'ı gezmek istiyorsanız, size muhtemelen bana şu kadar para ver sana hiç gidilmemiş yerleri göstereyim şeklinde teklifler yapabilirler, bu durumlardan uzak durmanızı kişisel olarak tavsiye ederim.

Can'ın videosuna birçok güzel detay mevcut, Rusların ünlü mavi balina oyunun görevleri yanında bu video baya veteran bir yapıt diyebiliriz. Çünkü Can Yavuz girilmeyen yerlere girip, paranormal olaylar olduğu iddia edilen yerlerde yaşarayak videolar çekmeyi seven biri, Pripyat sokaklarında maskesiz yada kıyafetsiz gezmek kendisi için normal birşey. Youtube'da izlenme oranı yada popülerlik, ne olursa olsun bu video saygıyı hak ediyor.

Yakın zamanda Tüyap kıtap fuarına gelen ve Türk hayranları ile buluşan ünlü Rus yazar Dmitriy Gluhovskiy'nin Metro 2033 kitabında yer alan mekanların ana vatanı olan Pripyat şehri Can'ın videosu ile muazzam bir flashback durumunu kitabı okuyanlara yada oyununu oynayanlara yaşatıyor. Metro 2033'te yer alan anlatıcı karakter Artyom karakterini gerçek hayatta görmek isterseniz, o radyasyon zeminli sokaklarda dolaşmak isterseniz bu video sizin için muazzam bir olay.

Pripyat hakkında bazı şehir efsaneleri mevcut, her gün saat 19:00'da giriş yasağı olduğu biliyor, bu yüzden Can ve ekibi gece çekim yapamamış. Bu durum gün batınca Pripyat sokaklarında, o eski bin alarda oluştuğu iddia edilen paranormal aktivitelerden çok tamamen insan sağlığı için bir önlem. Bizim güzel ülkemiz Türkiye'de bile çöp kutuları çalınarak eritilip paraya dönüştürülebiliyor. Düşünün sıfırdan inşa edilmiş bir şehir, ve 26 Nisan 1986 yılın acele bir şekilde facianın boyutu anlaşılınca, o yerde yaşayan bütün insanlar apart topar Kiev'den gelen otobüslerle tahliye edilmiş. Kendilerine 3 günlüğüne Pripyat'tan uzak kalacakları bildirildiği için, kişisel eşyalarını yada değerli eşyalarını yanlarına almamaları bildirilmiş. Bu yüzden Pripyat senelerce yağma edilmiş bir yerleşim birimi. Gündüz askeri giriş çıkış ve kontrol noktaları ile denetlendiği için herhangi bir yağmanın önüne geçilebiliyor. Fakat gece olduğunda bunu önlemek pek mümkün olmuyor. Çernobil çevresinde halen eritildiğinde yada geri dönüşüm yapıldığında para edecek maddeler mevcut. Ve bu maddelerin çoğu herhangi bir kağıt parçası bile radyasyon barındırıyor, dolayısı ile yeniden dönüştürüp radyasyon olmayan biryerde ürün olarak sunulması insan sağlığı için büyük bir risk barındırıyor. Bu 19:00 yasağı bu yüzden.

Can Yavuz'un bu videosu, belki kendisi farkında değil ama, dünya genelindeki post apokaliptik tür yazar, senarist ve birçok araştırmacı için büyük bir nimet. Kendisine tavsiyem videosuna birçok dil de alt yazı ekleyerek dünya genelinde yayına sunmasıdır. Çünkü Pripyat gibi radyasyon kaynayan bir şehirde bu kadar detaylı çekim yapmak çok cesaret isteyen bir durumdur.

Kendisini ve kameraman arkadaşını emekleri için tebrik ediyorum, soluksuz izledim. Yeni izleyeceklere önerim, ilk başta Çernobil faciası hakkında olan yazının ortasında bulunan belgesel anlatımı izleyin, sonra Can Yavuz'un videosunu izleyin bu şekilde bazı şeylerı daha iyi anlayabilirsiniz.

Çernobil Faciası gerçekleşmeden önceki 1 saati anlatan belgesel;

Bu zamana kadar izlediğiniz – Merhaba arkadaşlar, kanalıma hoş geldiniz diyerek başlayan, bir sürü copy past bilgi ve gerilim müziği içeren saçma videoları unutun! Can Yavuz'un radyasyona meydan okuyarak koruyucu maske ve kıyafet giymeden yaptığı Pripyat gezisi için bu videoyu izleyin;

Bu facia sadece insan yaşamı ile alakalı değildir, memleketim Sinop'a nükleer santral kurmak isteyen kişiler eğer bu videoyu izlerse bilmeleri gerken bazı maddeler;

1. Facia sonrasında büyük bir hayvan katliamı yapılmıştır. Gerek radyoaktif serpinti taşıma riski, gerek tüketilme riski yüzünden binlerce hayvan kısa bir süre içerisinde Çernobil çevresinde katledilmiştir.

2. Enkaz yerinde serpintinin buharlaşarak yağmur olarak başka kentlere yağmasını engellemek için örtme işlemi gerçekleştiren, onlarca işçi,itfaiye görevlisi, asker geri dönüşü olamayacak sağlık sorunları yaşamış, birçoğu yaşamını yitirmiştir.

3. Avrupa ve dünya genelinde serpinti yüzünden onlarca kanser vakası çocuklarda ortaya çıkmıştır.

4. Patlama esnasında birçok insan o anda buharlaşarak can vermiştir.

Detaylar için ufak bir araştırma yapmanız, bu karanlık facianın sonuçlarını görmenize yeterli olacaktır. 

Can Yavuz Nova Prospekt kanalına gitmek için tıklayın 

Okuduğunuz için teşekkürler, bu haberi klasik olarak '' PRIPYAT FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN'' şeklinde bitirmem gerekiyor, ama siz onun yerine en kolay ve pratik şekilde hazır web site nasıl yapılır ? Wix ile web site fiyatları ne kadar ? bunu öğrenebilirsiniz.

Habermark

Özel Haber

Emre Ata