• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Yeni keşfedilen Dünya benzeri gezegenler serisi 1 : Gliese 581 D

Yeni keşfedilen Dünya benzeri gezegenler serisi 1 : Gliese 581 D

Yeni keşfedilen Dünya benzeri gezegenler serisi 1 : Gliese 581 D. Evrenin sırlarını anlamaya çalışan insanoğlu her geçen gün yeni bir keşif yapıyor. Bu yazı dizimizde sizlere uzay ve yeni keşfedilen dünya benzeri gezegenleri tanıtmaya çalışacağız. Dünyamız milyonlarca yıldır Güneş sistemine bağlı olarak evrendeki varlığını sürdürmekte. Bilim insanları ise evrenin sırlarını çözmeye çalışıyor. Bizim güzel ülkemiz Türkiye'de politik durumlar, geçim derdi, doğu ve batı olayları, sosyal medya da ünlülerin gafları gibi konular tartışılıp dururken, neredeyse her 2 senede bir başlayan ve sona eren, tekrar kurgulanan fakat oyuncuları farklı olan dizileri izlemekteyken, bunları bir kenara bırakmış birçok bilim insanı '' Yaşanılabilir Yeni Dünya '' aramakla uğraşmaktadır.

2000'li yıllardan sonra teknoloji ve İnternet ağının yaygınlaşması ile bilgiye ulaşmakta daha kolay ve pratik bir hal aldı. Bilim insanları bir konu hakkında araştırma yaparken bundan 20 30 yıl önce herhangi bir araştırma verisini analiz etmek için Dünya'nın başka bir yerine göndermek için günlerce belki aylarca bekliyordu. İnternet ve Telekominikasyon'un gelişmesi ile artık hesaplar canlı görüşmeler ve online konferanslar ile gerçekleşebiliyor. Bu durum karşısında bilim ve teknoloji büyük bir ilerleme sürecine girmiş bulunmakta.

Güzel Dünya'mızda 7 milyara yakın insan bulunuyor, hergeçen gün kaynaklar tüketiliyor, doğa zarar gürüyor ve biz insanlar şehirleri tıka basa dolduruyoruz. Bizler gibi gündelik hayat sorunlarını bir kenara bırakmış, magazin ve tv dizilerini pek takip etmeyen bazı insanlar, yepyeni gezegenler keşfetmek için çalışıp çabalıyor.

2009 senesinde Gliese 581 D isimi verilen bir yıldız keşfedildi. Dünya ile benzerlik gösteren bir gezegen, yaşamakta olduğumuz ve hergün kaynaklarını tükettiğimiz Dünya'mıza 19, 20 ışık yılı uzaklıkta olduğu analiz edilmiştir. Büyüklüğü Dünya'nın 3 4 katı olduğu için '' Dev Dünya '' lakabı verilmiştir.

Gliese 581 D isimli Dünya benzeri gezegen hakkında, bilim insanları şunları iddia etmiştir. Gliese 581 D'de su bulunma ihtimali büyük olarak görüşmüştür, Dünya'mızın aldığı Güneş ışığının %30 kadarını almaktadır. Bazı bilim insanları bu gezegende yaşam olasılığının düşün olduğunu iddia etmiş olsalarda, Gliese 581 D'in atmosferindeki gazların, yıldız yüzeyinde sıcaklıkları etkileyebileceği ve bunun yaşamsal oluşumları olumlu yönde etkileyeceği iddia edilmiştir.

Bazı bilim insanları ise bu gezegenin yüzeyinin buzullarla kaplı olabileceğini öne sürmüşlerdir. 

Tabiatımız bakımından ekonomik, sosyal ve ruhsal sorunlarımızdan arındığımızda çok çılgın bir yaşam formu olduğumuzdan, yine bahsettiğim bu magazin takip etmeyen, ekonomik sorunu bulunmayan, televizyon dizilerinden habersiz olan çılgın insanlardan bazıları Gliese 581 D'ye  mesaj bile göndermişlerdir.

Bu mesajların Gliese 581 D'ye ulaşma süresi olarak, 2029 senesi belirtilmiştir. Ayrıca herhangi bir yaşam belirtisi olursa cevap vermeye kalkışırsa, karşı taraftan gelecek mesajın 2049 senesinde Dünya'mıza ulaşabileceğini bile hesaplamıştır bu insanlar.

Evet sevgili habermark okurları bugün 21.7.2015 tarihindeyiz, 2049 senesinde sizlere Gliese 581 D'den bir mesaj gelecek olursa ileteceğimizi kesinlikle belirtelim.

 

Unutmadan, Gliese 581 D 2007 sensinde Şili'de keşfedildi, ve üzerinde birden fazla okyanus olduğu iddia edilmektedir.

Habermark Bilim

Özel Haber Emre Ata