• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Ar-Ge harcamaları 3,6 milyar TL’ye yükseldi!

Ar-Ge harcamaları 3,6 milyar TL’ye yükseldi!

Türk iş dünyasının araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımları sonuçları araştıran Ar-Ge 250, Turkishtime dergisi tarafından açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) her yıl gerçekleştirdiği ’TİM 1000-Türkiye’nin En Büyük İlk 1000 İhracatçı Firması’ araştırması kapsamında toplanan verilere dayanan Ar-Ge 250 araştırmasından bu yıl sürpriz sonuçlar çıktı. Listede yer alan 250 şirketin toplam Ar-Ge harcaması geçen yılki araştırmada 2,4 milyar TL seviyesindeyken, bu yıl bu rakam 3,6 milyar TL’ye çıktı. Şirketlerin Ar-Ge için ayırdıkları bütçede 1 milyar TL’yi aşan bir artış yaşandı.

Birinci sırada yer alan Aselsan, 2014’te 807 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması yaptı. Şirketin Ar-Ge harcamaları, toplam cirosu içinde yüzde 32’ye ulaştı. Ar-Ge 250’nin ikinci sırasında bu yıl Tofaş yer aldı. Bir önceki yıl Ar-Ge 250’de altıncı sırada yer bulan otomotiv şirketi, 548 milyon TL’lik Ar-Ge harcamasıyla bu yıl listede dört basamak birden yükseldi. Ar-Ge 250’nin üçüncü sırasında ise otomotivin bir başka devi Ford var. Ford geçen yıl 328 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi.

YERLİ PATENT BAŞVURULARI

İlk onda yer alan diğer şirketler ise sırasıyla Tusaş, Arçelik, Vestel, Mercedes-Benz Türk, Netaş, Türk Telekom ve Novartis.

Ar-Ge harcamalarında artış, patent sayısında artışı da beraberinde getirdi. Yerli patent başvurularının toplam patent başvuruları içerisindeki oranı, 2002 yılındaki yüzde 22 iken, bu yılki araştırmada yüzde 39,3’e ulaştı. Şirketlerin Ar-Ge için ayırdıkları bütçe artarken, Ar-Ge personel sayısında da artış oldu. Türkiye’de 2014’te tam zamanlı olarak toplam 115 bin 444 kişi, Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre Ar-Ge personeli sayısındaki artış yüzde 2,2 olarak gerçekleştiği bildrildi.

Ar-Ge 250 listesinin zirvesinde uzun bir süre boyunca otomotiv şirketleri yer almıştı. Son üç yıldır listenin zirvesinde bir elektronik-bilişim şirketi olan Aselsan yer alıyor. Bununla birlikte otomotiv şirketlerinin listedeki ağırlığı hissediliyor. Ar-Ge 250 listesinde yer alan Türkiye’nin en büyük 10 otomotiv şirketinin toplam Ar-Ge yatırımı 1,5 milyar TL’ye yaklaştı. Bu 10 şirketin yaptığı yatırım, Ar-Ge 250 şirketlerinin toplam yatırımın yüzde 40’ını oluşturuyor. Bunun yanında otomotiv yan sanayi şirketleri de listede önemli bir ağırlığa sahip olacakları kamuoyu bilgisine sunuldu.

Habermark Ekonomi