• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

BitConnect’in Hintli kurucusu Satish Kumbhani, ABD tarafından 2,4 milyar dolarlık kripto dolandırıcılığı davasıyla suçlandı

BitConnect’in Hintli kurucusu Satish Kumbhani, ABD tarafından 2,4 milyar dolarlık kripto dolandırıcılığı davasıyla suçlandı

ABD’nin Güney Kaliforniya Bölgesi Başsavcısı Randy Grossman, “Bu iddianame, yatırımcıları 2 milyar dolardan fazla dolandıran devasa bir kripto para planını iddia ediyor” dedi. Federal savcılar, bir Hint vatandaşı olan kripto para yatırım platformu BitConnect’in kurucusunun 2,4 milyar ABD doları değerinde küresel bir Ponzi planını düzenlemekle suçlandığını söyledi. Mahkeme belgelerine göre, Gujarat’taki Hemal’den Satish Kumbhani (36) BitConnect’in “Borç Verme Programı” hakkında yatırımcıları yanılttı. Adalet Bakanlığı, BitConnect’in 3,4 milyar ABD doları ile en yüksek piyasa değerine ulaştığını söyledi.

ABD’nin Güney Kaliforniya Bölgesi Başsavcısı Randy Grossman Cuma günü yaptığı açıklamada, “Bu iddianame, yatırımcıları 2 milyar dolardan fazla dolandıran devasa bir kripto para planını iddia ediyor” dedi. Kumbhani, elektronik dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonu yapmak için komplo kurmak, lisanssız bir para iletim işi yürütmek ve uluslararası kara para aklamak için komplo kurmakla suçlanıyor. Tüm suçlamalardan suçlu bulunursa, en fazla 70 yıl hapis cezasına çarptırılır.

“Borç Verme Programı” kapsamında, geniş çapta olan Kumbhani ve ortak komplocuları, BitConnect’in sözde tescilli teknolojisi “BitConnect Ticaret Botu” ve “Volatilite Yazılımı”nın önemli karlar elde edebildiğini öne sürdü. Kripto para birimi döviz piyasalarının oynaklığı üzerinde ticaret yapmak için yatırımcıların parasını kullanarak getirileri garanti ettiler.

Kumbhani
Satish Kumbhani

İddianamede iddia edildiği gibi BitConnect, önceki BitConnect yatırımcılarına daha sonraki yatırımcılardan gelen paralar ile ödeme yapılarak bir Ponzi şeması olarak çalıştı. Kumbhani ve işbirlikçileri yatırımcılardan toplamda yaklaşık 2,4 milyar ABD doları elde etti.

San Diego’daki federal büyük jüri tarafından iade edilen iddianamede, Kumbhani’nin yaklaşık bir yıl faaliyet gösterdikten sonra “Borç Verme Programını” aniden kapattığı iddia ediliyor. Ardından, destekçilerinden oluşan ağını, BitConnect’in dijital para birimi BitConnect Coin’in (BCC) fiyatını hileli bir şekilde manipüle etmeye ve ona yönelik meşru piyasa talebinin yanlış görünümünü yaratmaya yönlendirdi.

Adalet Bakanlığı’nın iddiasına göre Kumbhani ve ortak komplocuları, BitConnect’in kripto para cüzdanları kümesi ve çeşitli uluslararası tabanlı kripto para borsaları aracılığıyla fonları birleştirerek, bisiklete bindirerek ve takas ederek yatırımcılardan elde edilen dolandırıcılık gelirlerinin yerini ve kontrolünü de gizlediklerini iddia etti.

Kumbhani, Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN) tarafından uygulananlar da dahil olmak üzere, finans sektörünü yöneten ABD düzenlemelerinden daha da kaçındı. Örneğin, BitConnect, dijital para birimi değişimi yoluyla bir para aktarma işi yürütse de, BitConnect, Banka Gizliliği Yasası uyarınca gerekli olduğu üzere FinCEN’e hiçbir zaman kayıt olmadı.