• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

NFT’ler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor?

NFT’ler pazarlama dünyasını nasıl değiştiriyor?

‘Pazarlama’ terimi, ‘değişim’ ile eş anlamlıdır ve pazarlama endüstrisi de öyle. Yıllar içinde pazarlamacılar değişim dalgaları gördüler, fikirlerin tazeliğini deneyimlediler ve çok sayıda trend, teknolojik dönüşüm ve tabii ki küresel değişimlerle evrim geçirdiler. Yıllar önce, sosyal medya ve üstel potansiyeli pazarlama sektörüne girdiğinde, pazarlamacılar tarafından tamamen optimize edildi. Var olan her marka için günümüzün sosyal medya pazarlamasının varlığı bunun kanıtıdır. Bugün, önümüzdeki yıllarda bir devrim olması beklenen, emekleme döneminde başka bir pazarlama eğilimi görüyoruz. Markalar, bu eğilimin pazarlama avantajlarını optimize etmeye başladı ve yakında diğerleri de bunu yakalamaya hazırlanıyor. Sadece finans meraklıları için değil, aynı zamanda meraklı kitleler için de bir çılgınlık olan ‘NFT’ler’ modadır.

Non Fungible Token (NFT), tıpkı kripto para birimi gibi alınıp satılabilen, ancak bir yakalama ile dijital bir varlıktır. Bitcoin gibi kripto paralar başka bir Bitcoin ile eşit değerde alınıp satılabiliyorken, elmasta olduğu gibi NFT ile eşdeğerde ticaret yapılamaz. Hiçbir elmas birbirine benzemez ve aynı değerde değildir. Aynı şey NFT’ler için de geçerli. Her NFT, onu benzersiz kılan dijital bir sahiplik sertifikası ile birlikte gelir. Tıpkı yaşıtınız gibi bir taco’nun NFT’sine sahip olabilirsiniz, ancak yine de, ikisinin değeri farklı ve benzersiz, farklı bir değer olacaktır. Bu benzersiz kripto varlıkları, verileri depolayan ve koruyan yeni bir teknoloji olan blockchain kullanılarak alınıp satılmaktadır.

NFT’ler, markaların müşterilerinden farkındalık ve ilgi kazanmalarına yardımcı olabileceği için pazarlama dünyasında bir devrim getirebilir; müşterileriyle daha iyi etkileşimi teşvik edebilirler ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve marka varlığı oluşturmaya yardımcı olabilirler. Pazarlamacıların, bu dijital belirteçlerin artan vızıltısını ve potansiyelini yaratıcı bir şekilde optimize ederek yukarıdakileri nasıl yapabileceği aşağıda açıklanmıştır.

NFT'ler

Marka Kimliği Oluşturma

Son birkaç yıldır, güçlü bir sosyal medya varlığı, bir marka oluşturmada ve kimliğini oluşturmada büyük bir rol oynadı. Önümüzdeki on yıl, aynı amaç için NFT’lere dayanacak şekilde ayarlanmıştır. Markalar bu dijital koleksiyonları kendi değerlerini, vizyonlarını, kimliklerini vb. aşılayarak bir topluluk oluşturmak için yaratacaklar. Uzun süreli bir etki yaratacak bir marka varlığı yaratmak için hediye edilecek ve hedef kitlelerine satılacaklar.

Bu varlıklar aynı zamanda markaların sadıklarına bir şeyler sunmasına yardımcı olacak ve ürünleri için daha güçlü bir değer yaratacaktır. Örneğin, Hot Wheels, oyun oynamak için kullanılabilecek bir dijital eski model araba yaratabilir. İkonik ‘Nike Air Jordon 1’ spor ayakkabı dijital bir gardıropta kullanılabilir ve her McDonald’s ‘Happy Meal’ ile bir NFT olarak bir Marvel aksiyon figürü satılabilir.

Katılımı Teşvik Etmek

NFT’lerin bir pazarlama aracı olarak kullanımı, Coca-Cola, Taco Bell ve Marriott gibi küresel pazar kodamanları tarafından zaten başarıyla denenmiş ve test edilmiştir; markalar artık müşteri ilişkilerini kolayca derinleştirebilir ve daha yeni ve daha fazla gelir sağlayan yaratıcı kasaların kilidini açabilir. Mart 2021’de Taco Bell, müşterilerin satın alması için marka merkezli temalı NFT’lerini listelerken, Marriot, Marriott Bonvoy seyahat programını tanıtmak için seyahat hikayelerini ve deneyimlerini aktaran üç NFT oluşturdu. Üç varlık, her birini kazanan üç şanslı katılımcının yanı sıra çok sayıda Bonvoy puanı ile bir etkinlikte tanıtıldı.

İleride markalar, mevcut müşterilerle ilişkilerini güçlendirmek ve yenilerini getirmek için NFT’lerin değerini giderek daha fazla kullanacak. Pazarlamacılar, temalı NFT’lerini satarak, ödüllendirerek ve hediye ederek yaratıcı kampanyalar ve stratejilerle yeni bir ufuk açabilir. Tüm bu taktikler, kitlelerin merakını daha da hızlandıracak, mevcut kullanıcılar arasında değerini artıracak ve Y kuşağı arasında yepyeni bir yol yaratacaktır.

Aslında, piyasa devleri bunu bir dizi nakavt arasında özgünlüklerini korumak ve sürdürmek için de kullanabilirler. Bir tür seri numarası olarak hizmet veren benzersiz tanımlayıcılar ve dijital sahiplik sertifikaları ile markalar, markalarının imajını ve özgünlüğünü korumanın bir yolu olarak ürünleri için NFT’leri kullanabilir.