• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Mikrokredi Nedir? Nasıl Alınır?

Mikrokredi Nedir? Nasıl Alınır?

Günümüzde kadınların girişimcilik ve iş hayatında oldukça aktif olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna destek olmak adına da birçok olanak sunuluyor. Kendi küçük işini kurmak isteyen kadınlara özel desteklerden birisi de mikrokredidir. Kadınların iş hayatında daha aktif olabilmeleri adına sağlanan finansal bir destektir ve çeşitli avantajlarla birlikte girişimci kadınlara sunulmaktadır. Para kazanmak isteyen ev hanımları içinse kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu belirtmek gerek.

Kadınlar için oldukça güzel bir uygulama olan mikrokredi nedir, kimlere verilir, nasıl alınabilir, başvuru koşulları gibi bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz:

Kadınların ticari faaliyetlerde ve iş hayatında daha fazla yer alması adına finansal destek sağlayan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) isimli yarı özel bir kurum bulunmaktadır. Ülkemizde mikrokredi ve finans işlerini, bu kurum yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) da bu krediyi kadın girişimcilere sunmaktadır. Para kazanmak isteyen ev hanımları için müthiş önerilerimize göz atmanızı öneririm.

Çeşitli özel ve sivil kuruluşların, kadın girişimciler tarafından kurulan ve işletilen işletmelere özel olarak verdiği destek kredisine, mikrokredi adı verilmektedir. Sadece kadınlara özgü bir destek kredisidir ve yalnızca iş hayatı için kullanılabilmektedir. TGMP, ülkemizde bu konuda yetkili tek kurumdur ve oldukça başarılı olduklarını da söylemekte yarar vardır.

Mikrokrediler, herhangi bir teminat gerektirmemektedir. 5 kadın girişimcinin bir araya gelerek bir ortak noktada birleşmesi üzerine iş kurmaya karar vermeleri sonrasında bu krediden faydalanma hakkı doğmaktadır. Bir araya gelen 5 kadının birbiri ile herhangi bir akrabalık bağı olmamalıdır; aynı semtte oturan arkadaşlarınızla birlikte mikrokrediye başvurabilirsiniz. Basit olan; ama son derece gerekli ve para kazandıran çılgın iş fikirleri için bir araya gelen bu girişimci kadınlar, ilgili kurumlara başvurarak kredisini alabiliyor.

Dar gelirli kadınların kendi paralarını kazanmak için bir girişimde bulunmasına imkan veren mikrokredi, kefalet de gerektirmeden verilen küçük bir sermayedir. Güvene dayalı bir sistem olduğu için bir iş fikrinizin var olması, mikrokrediyi almanız için en önemli nokta. Yalnızca kadınlara sağlanan bu destek kredisi, belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından verilmektedir. Günümüzde bazı bankalarda mikrokredi vermeye başlamıştır.

Gelelim mikrokrediye nasıl başvuracağınıza ve nasıl alınacağına… Mikrokredi almak için 5 kadın girişimcinin ortak bir iş fikri bulması gerekiyor. Daha sonra bu iş fikirlerini mikrokrediyi alacakları kurumun yetkilisine detaylıca anlatmaları ve ikna etmeleri gerekiyor. Ama bu durum KOSGEB girişimlerine göre daha basit ve kolay diyebiliriz. Başvurunuzu yapıp onayınızı aldıktan sonra girişimci kadınlara 3 günlük bir eğitim verilmektedir. Bu eğitim sonrasında kredilerini alabilirler ve geri ödeme konusunda bilgilendirilirler. Sonrasında ise sürdürülebilir olması adına kadın girişimcinin işine sahiplenmesi yeterli olacaktır. Sürdürülebilir bir için dikkat edilmesi gereken noktaları burada bulabilirsiniz.

İlk mikrokredi müracaatınızla birlikte 1000 liraya kadar bir miktardan yararlanabiliyorsunuz. Birden fazla mikrokredi başvurusu yapabiliyorsunuz; ama her seferinde bir önceki borcunuzu tam ve düzenli bir şekilde ödemiş olmanız gerekiyor. Aldığınız mikrokredinin ödemesini ise haftalık olarak yapıyorsunuz. TİSVA'nın belirttiği üzere bu ödeme, saha tahsildarları tarafından yapılıyor ve kadın girişimci ziyaret edilmiş oluyor. 46 haftalık bir süreçte alınan kredinin geri ödendiği de biliniyor.

Zaten oldukça düşük miktarda olan kredi, hayalindeki işi açmak isteyen kadınlar için son derece güzel bir uygulama. Şimdiye kadar bu kredi ile işini kurup batan bir kadın da yok diyebiliriz ve hemen hepsinin borcunu aksatmadan ödemiş. Aynı zamanda kendi bir iş sahibi olduğu gibi çevresindeki kadınların da bu şekilde bir iş sahibi olması konusunda büyük destekçi olduklarını biliyoruz.