• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Gaz ücretleri: Ethereum artık Polygon’dan daha ucuz

Gaz ücretleri: Ethereum artık Polygon’dan daha ucuz

10 gwei kadar düşük gaz ücretleri ile Ethereum’un katman-1’i, Polygon gibi yan zincirlerle karşılaştırıldığında bile pazarlık anlaşması haline geliyor. Ethereum gas ücretleri şu anda Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde.

Ethereum gas ücretlerinin bir daha ucuz olacağını kim tahmin edebilirdi? Bazen geçen hafta, yüksek öncelikli işlemler için bile gaz ücretleri gaz birimi başına yalnızca 10 gwei kadar düşük oldu. Bir gwei, bir eth’in milyarda biri olduğundan, bu, Ethereum ( ETH ) ana zincirindeki bir işlemin toplamda 50 sent kadar uygun maliyetli olabileceği anlamına gelir.

Eşdeğer fiyat seviyelerini bulmak için Temmuz 2020’ye geri dönmek gerekiyor. Bu, yaklaşık iki yıldır ilk kez Ethereum ağının katman-1 zincirini kullanmanın kullanıcılara bu kadar düşük maliyetli olması. Geçen Mayıs ayında, aksine, işlem başına ücretler 70 dolara ulaştı. 19 Mayıs 2021’de ortalama 659 gwei’nin üzerinde tüm zamanların en yüksek gaz ücreti basıldı. Bu, son zamanlarda görülen 10 gwei’nin neredeyse 66 katı.

İşlemler Hala Yüksek Talep Görüyor

Yine de, ağ talebi, günde bir milyondan fazla işlemle nispeten yüksek olmaya devam ediyor. Bu sayı gaz faturası kadar düşmedi, aslında işlem sayısı zaman içinde nispeten aynı seviyede kalıyor.

CryproSlate’in geçen hafta bildirdiği gibi, Ethereum’daki işlem ücretleri son altı ay içinde 200 dolardan 15 dolara kadar düştü. Makalede atıfta bulunulan Arcane Research’e göre, Ethereum gas ücretlerindeki son düşüşün arkasındaki ana neden, düşük ticaret hacmi ve belki de takas edilemez token veya NFT’lerdeki düşük faizdir. Önceki zamanlarda, NFT transferleri, Ethereum blok zincirinde gerçekleşen işlemlerin çoğunu oluşturuyordu. Ancak geçen ay faiz seviyesindeki ani düşüş, Ethereum kullanımı talebinde büyük bir düşüşe yol açtı.

Ethereum’un gaz ücretlerindeki düşüş ile NFT’ler arasındaki ilişkiyi anlamak için, OpenSea’deki ticaret hacminin 1 Şubat’tan 6 Şubat’a kadar 247 milyon $’dan 124 milyon $’a nasıl düştüğüne bakmak yeterlidir. 134 gwei ila 65 gwei.

Gaz ücretleri

Katman-2 Ağları Giderek Daha Popüler Hale Geliyor

NFT piyasası Ocak ayının son haftasındaki zirveden bu yana yavaşlamış görünüyor. Alınan piyasa verilerine göre, satış sayısı Ocak ortasındaki günlük 64.000 satıştan Şubat ortasında neredeyse 24.000’e düştü. Dolar bazında satışlar 31 Ocak’ta 160 milyon dolardan Şubat ortasında 75 milyon dolara düştü.

Gaz ücretlerinin düşmesinin bir başka nedeni de 2. katman ağlarının ve Poligon ( MATIC ), İyimserlik ve Arbitrum gibi yan zincirlerin yükselişi olabilir. Bu katman-2 ağları, Arbitrum ve diğer L2’lerde işlem yapan 2,23 milyon ETH ile popülaritesini artırıyor. Ek olarak, tüm ücretler artık madencilere gitmediğinden, EIP-1559 ile harekete geçirilen ücret yakma mekanizması, özellikle madencilerden ve diğer aktörlerden gelen ağ spam’ini azaltıyor olabilir.

Sonuç olarak, bu düşük Ethereum gaz ücretleri seviyeleri, piyasa değerine göre ikinci en büyük blok zincirinin kullanımının Poligon yan zincirinden daha ucuz olduğu anlamına gelir. Adil olmak gerekirse, Polygon, spam işlemlerini azaltmak için tüm işlemlere kasıtlı olarak 30 gwei ekliyor, ancak bu politika devam ettiği sürece, Ethereum’un gaz ücretleri Polygon’un ücretleriyle karşılaştırılabilir ve bazen daha da düşük.