• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Piyasalar, Ukrayna’da barış görüşmeleri söylentileri arasında kısa bir yükseliş görüyor, ancak Bitcoin hala zemini koruyor

Piyasalar, Ukrayna’da barış görüşmeleri söylentileri arasında kısa bir yükseliş görüyor, ancak Bitcoin hala zemini koruyor

Ukrayna’da barış olasılığı, hisse senetlerine ve vadeli işlemlere kısa süreli bir güven getirdi. Ancak Bitcoin keskin bir düzeltmeye direndi. Çoğu piyasa, bu sabah Rusya ve Ukrayna’nın savaşı sona erdirmek için bir tarafsızlık planı hazırladığını söyleyen bir FT raporunun körüklediği önemli bir artış gördü. Ancak, Ukrayna hükümetinin “barış planının” aslında ikili bir anlaşma değil, Rusya tarafından talep edilen pozisyon olduğunu söyleyerek rapora itiraz etmesi üzerine, saatler içinde büyük bir düzeltme gerçekleşti.

Hisse senetleri ve Vadeli İşlemler, Ukrayna’daki Barış Görüşmeleri Hakkında Yanıltıcı Haberler Üzerine Acele Ediyor

Financial Times, Çarşamba günü erken saatlerde, Rusya ve Ukrayna’nın 15 maddelik geçici bir barış planında “önemli ilerleme” kaydettiğini bildirdi. Rapora göre, plan, Kiev’in tarafsızlık ilan etmesi ve silahlı kuvvetleri üzerindeki sınırları kabul etmesi halinde ateşkes ve Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesini içeriyor.

Müzakerelere dahil olan kaynaklardan gelen rapor, küresel piyasalarda hareketlere neden olarak hem spot hem de türev piyasalarda keskin bir sıçramaya neden oldu. Kripto para birimleri de bu haberlere karşı bağışık değildi – Bitcoin’in fiyatı, o noktada birkaç gün boyunca güçlü bir dirençle karşılaştıktan sonra onu 41.000 dolara getiren agresif bir yükseliş ivmesi gördü.

barış

Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak on yılın en yüksek seviyelerine ulaşan ham petrol ve buğday, tüccarların her iki pazar için dağıtım kanallarının normalleşmesini öngörerek pozisyonlarını boşaltmaya koşmasıyla keskin düşüşler gördü.

Vladimir Putin’in basın sekreteri Dmitry Peskov bugün gazetecilere verdiği demeçte, Avusturya veya İsveç’in statüsüne dayalı olarak Ukrayna için tarafsızlığın mümkün olduğunu söyledi. Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov, müzakerelerde “kesinlikle spesifik ifadelerin” “anlaşmaya yakın” olduğunu ve Rusya’nın geçen ay Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana zarar gören piyasalara biraz güven verdiğini söyledi.

Ancak çoğu piyasada gördüğümüz yukarı yönlü ivme kısa sürdü. Financial Times’ın barış görüşmelerindeki ilerlemeyi bildirmesinden sadece saatler sonra, Ukrayna rapora itiraz ederek S&P 500 vadeli işlemleri, ham petrol ve buğday vadeli işlemlerinde keskin bir düzeltmeye neden oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy’nin danışmanı Mihailo Podolyak, Financial Times raporunun tek taraflı olduğunu ve “15 maddelik barış planının” sadece Rusya’nın taleplerinden oluştuğunu söyledi. Ukrayna’nın planda yer almayan kendi pozisyonları olduğunu belirterek, ülkenin teyit edebileceği tek şeyin ateşkes, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve bir dizi ülkeden güvenlik garantisi arayışı olduğunu da sözlerine ekledi. Rusya’nın ana hatlarıyla belirttiği 15 nokta arasında, Ukrayna’nın NATO üyeliğini reddetmesi ve topraklarında yabancı askeri üslere ev sahipliği yapmaktan kaçınması talepleri de vardı.

Bitcoin de Ukrayna’da olası bir ateşkes haberlerine karşı bağışık değildi. Ancak, bugün erken saatlerde 41.000 doları geçerek çok daha az agresif bir fiyat artışı gördü. Ve 41.000 dolarlık görev süresi, borsada gördüğümüz yükseliş kadar kısa ömürlü olsa da, düşüşü o kadar şiddetli değildi. Basın zamanında, kripto piyasası, Bitcoin’i 40.000 dolara iten ve güçlü ve hızlı bir toparlanma gösteren güçlü bir satın alma baskısı gördü.