• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

İrlanda merkez bankası uyardı, kriptoya ‘yatırım yaptığınız tüm parayı kaybedebilirsiniz’

İrlanda merkez bankası uyardı, kriptoya ‘yatırım yaptığınız tüm parayı kaybedebilirsiniz’

İrlanda merkez bankası, İngiliz düzenleyicilerin örneğini takip etti ve dijital varlıkların spekülatif doğasını ve “özellikle sosyal medyada yanıltıcı reklamları” vurgulayarak halka yönelik kendi kripto odaklı uyarısını yayınladı.

“Kripto varlıklara yatırım yapılması konusunda Merkez Bankası uyarısı” başlıklı bildirim, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi, Avrupa Bankacılık Otoritesi ve Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Otoritesi de dahil olmak üzere çeşitli Avrupa denetim otoriteleri tarafından başlatılan bir kampanyanın bir parçasıdır.

İrlanda merkez bankası mektubunda, “kripto varlıklarının oldukça riskli ve spekülatif olduğunu ve perakende müşteriler için uygun olmayabileceğini” savundu.

Finansal yönetimden sorumlu genel müdür Derville Rowland, “İnsanları bu yatırımlar, reklamı yapılan yüksek getiriler nedeniyle cezbedebilse de, gerçek şu ki önemli risk taşıyorlar” dedi. “Kripto varlıkları satın almadan önce, yatırdığınız tüm parayı kaybetmeyi göze alıp alamayacağınızı düşünmelisiniz. Vaat edilen hızlı veya yüksek getiriler gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor mu?”

Ayrıca, düzenlenmiş yatırım ürünlerinden farklı olarak, kripto para birimlerinin “işler ters giderse” aynı düzeyde koruma sağlamadığını da belirtti.

İrlanda merkez bankası

Ücretli Reklamların Riskleri

Ek olarak merkez bankası, özellikle sosyal medyada yayınlananlar olmak üzere kripto ile ilgili birçok reklamın yanıltıcı olabileceğini vurguladı. Düzenleyici, potansiyel yatırımcıların kriptoyu destekleyen “etkileyicilere” karşı da dikkatli olması gerektiğini, çünkü bu kişilere bu tür promosyonlar için ödeme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rowland, “İrlanda’da ve AB genelinde kripto varlık yatırımlarının artan düzeyde reklam ve agresif tanıtımını görüyoruz” dedi.

İrlanda merkez bankasının endişeleri, dünyadaki diğer birçok düzenleyicinin duygularını yansıtıyor. Örneğin, Birleşik Krallık Reklam Standartları Kurumu (ASA), ünlü futbol kulübü Arsenal tarafından başlatılan taraftar simgesi olan AFC’yi tanıtan iki reklamı Aralık ayında yasaklayarak, tanıtımların “sorumsuz” ve “yanıltıcı” olduğuna karar verdi.

Bundan önce Etoro, Exmo, Coinburp, Luno ve diğerleri gibi kripto şirketleri de ASA’nın görüş alanına girdi.