• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Moda metaverse’e girdi ve burada kalacak

Moda metaverse’e girdi ve burada kalacak

Metaverse Moda Haftası (MVFW) , Web3 alanındaki en büyük sanal sosyal dünyalardan biri olan Decentraland’da bugün resmen başladı.

Decentraland’ın en yeni “Lüks Moda Bölgesi”nde gerçekleşecek olan dört günlük etkinlikte Dolce&Gabbana, Tommy Hilfiger, Elie Saab ve diğerleri, sanal dünya ile eş anlamlı hale gelen sürükleyici sanal dünya defileleri ve partileri düzenleyecek.

Sanal bir dünyanın neredeyse sınırsız potansiyeli, MVFW’nin podyumda bitmeyeceği anlamına geliyor – etkinliğin AUROBOROS ile sona ereceği 27 Mart’a kadar her gün bir dizi başka alışveriş ve sanatsal deneyim de gerçekleşecek. Özgün Londra perakendecisi Selfridges, dün Moda Haftası’nı amiral gemisi metaverse mağazasının açılışıyla başlattı. Lansman, Paco Rabanne ve Victor Vasarely ile sürükleyici bir deneyime sahipti ve ardından Etro, Franck Muller, Nicholas Kirkwood ve diğerlerinden benzer deneyimler gelecek.

Decentraland Vakfı’nın yaratıcı direktörü Sam Hamilton, ne moda ne de haute couture’un metaverse için yeni olmadığını söyledi. Giyilebilir avatarının 2020’de piyasaya sürülmesinden bu yana Decentraland, nadir bulunan ve talep gören dijital modanın en ileri noktasında yer alıyor.

CryptoSlate’e verdiği demeçte, “O zamandan beri, yaratıcılar Decentraland giyilebilir cihazlarının hem teknik hem de stil sınırlarını zorluyor ve geçen yıl 1 milyon doları aşan avatar giyilebilir satışlarıyla gelişen bir ekonomi yarattılar” dedi.

Decentraland, Modayı Gerçek Dünyanın Kısıtlamalarından Kurtarıyor

Metaverse Moda Haftası kesinlikle Decentraland’e oldukça fazla trafik ve medyanın ilgisini çekecek. Bununla birlikte, MVFW’nin etkisi bu dört günün çok ötesine geçiyor ve yalnızca insanların metaverse ile etkileşim şeklini değil, aynı zamanda moda ile etkileşim şeklini de değiştirme potansiyeline sahip.

Decentraland’daki MVFW’nin başkanı Giovanna Graziosi Casimiro, moda endüstrisinin ve metaverse’nin birbirine mükemmel uyum sağladığını söyledi. CryptoSlate ile yaptığı bir röportajda, ikisinin birleştiğinde, parçalarının toplamından çok daha fazlası olan içsel özellikleri paylaştığını açıkladı. “Web3 ve metaverse ve bireyselliği geri kazanma ve gerçek dünyanın kısıtlamalarından kendinizi kurtarmak için blok zincir teknolojisini kullanma hakkında. Web3’te herkes kendi verilerinden ve dijital kimliklerinden sorumludur ve bu nedenle Web2’nin antitezi olan bir şekilde kendilerinden para kazanabilir.”

Aynı şeyler modanın özüdür, diye açıklamaya devam etti ve modanın tarihsel olarak insanların kendilerini gerçek dünyada ifade etmelerini ve insanların onları nasıl algıladıklarını kontrol etmelerini sağladığını söyledi. 2021’de 1,5 trilyon doları aşan küresel hazır giyim pazarıyla, modanın yalnızca küresel ekonominin değil, aynı zamanda küresel kültürün de itici gücü olduğunu söylemek güvenli.

Casimiro, bu nedenle modanın meta veriye girmesinin birçok insan için sanal dünyayı normalleştirmeye yardımcı olacağını açıkladı. Yakın zamana kadar, metaverse, ana akım ekonominin çoğunluğu için fazla vahşi ve dengesiz görünüyordu. Birçok şirketin metaverse’i dikkatle izlediğini ve bilinmeyen Web3’e atlama risklerinden korkarak kenarda kaldığını söyledi. “Artık büyük kullanım örnekleri –ashion, topluluk oluşturma ve e-ticaretten sağlık, eğitim ve tasarıma kadar– gerçekleştiğine göre, insanlar metaverinin artık çok anlamlı olduğunu anlamaya başlıyorlar.”

Birçok moda şirketini metaverse sıçramaya iten şey, tüm kullanıcılarının giysiye ihtiyacı olduğunun farkına varmasıydı. Ve iş kriptolarını harcamaya geldiğinde hepsi de tetiği çeken on binlerce yüksek likiditeye sahip insan, görmezden gelinmesi zor bir kullanıcı tabanı oluşturuyor.

Moda

Metaverse kıyafetlerinin yükselişi, Decentraland’ın ilk mega etkinliğini gerçekleştirmesinden sonra geçen yıl başladı. Etkinliğe katılan çok sayıda insan, Decentraland Vakfı’nın mutlulukla farkında olmadığı ilginç bir fenomeni ortaya çıkardı – platformun gelişen bir “giyilebilir” pazarı ve büyüyen bir dijital tasarımcılar topluluğu vardı.

Bu, Vakfın Metaverse Moda Haftası’na ev sahipliği yapmayı düşünmesine ve Decentraland kullanıcılarının ve geliştiricilerinin gösterdiği yaratıcılık ve yeteneği sergilemesine yol açtı. MVFW fikri yerleştikten sonra, eski moda markaları etkinliğe katılmak için Decentraland’a ulaşmaya başladı. Casimiro, o kadar çok soru olduğunu ve Vakfın markaların katılım taleplerini iletmeleri için bir son tarih vermesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, MVFW kadar büyük bir şeyi organize etmek imkansız olurdu. Bununla birlikte, MVFW22’yi organize etme deneyimi, Vakfın yıllık etkinlikler düzenlemesine izin verecektir. Gelecekte, yılda birden fazla Moda Haftası da olabilir. “Sonuçta, metaevrende göksel olaylar tarafından dikte edilen mevsimler yok.”

Devam eden MVFW ve sonraki tüm Moda Haftaları, Lüks Moda Bölgesi’nde gerçekleştirilecek. Decentraland’ın en yeni bölgesi, Tokens.com’un bir yan kuruluşu olan Metaverse Group’a ait olan mevcut Fashion District’in içinde yer almaktadır. UNXD ve Vogue Arabia, yeni bölgeyi tanıtacak ve önümüzdeki günlerde ziyaret edecek moda evleri, markalar, tasarımcılar ve moda tutkunlarından oluşan bir tur-de-force’a ev sahipliği yapacak.

Etkinlik henüz erken saatlerinde olsa da, hem Casimiro hem de Decentraland Vakfı, dijital tasarımın gücünü ve yaratıcılığını dünyaya gösterme hedeflerine ulaşmayı başardıklarına inanıyor.