• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Kusama (KSM) Nedir, Nasıl Alınır?

Kusama (KSM) Nedir, Nasıl Alınır?

Kusama (KSM) Nedir, Nasıl Alınır?

Kusama, geliştiricilerin Polkadot’ta dağıtmadan önce merkezi olmayan uygulamaları ve blok zincirlerini denemelerini ve test etmelerini sağlayan izinsiz bir ağdır. Bu, geliştiricilerin uygulamalarıyla ilgili sorunları önceden anlamalarına yardımcı olan bir tür Polkadot sanal alan sürümüdür. Polkadot, ana ağda yayınlamadan önce tüm yükseltmeleri Kusama’da test eder. Kusama’nın yerel simgesi KUSAMA’dır ve kısacası KSM olarak adlandırılır.

Kusama deneme amaçlı olduğundan, Kusama ağı içindeki yönetişim kuralları gevşetilmiştir. Geliştiricilerin projelerini Polkadot’ta başlatmadan önce daha iyi tasarlamalarına ve yeniden kalibre etmelerine yardımcı olur. Kusama ve Polkadot arasındaki benzerliklerden bahsetmişken, ikisi de benzer tasarım özelliklerine sahip. Örneğin, her iki ağ da hem blok zincirlerinin hem de kullanıcı tarafından oluşturulan ağlar olan para zincirlerinin ana ağı olan bir geçiş zinciri kullanır. Röle zincirlerinde işlemler kalıcıdır. Parachainlere gelince, geliştirici bunları ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir. Unutulmamalıdır ki Parachainler güvenlik için röle zincirlerine bağlıdır.

Peki, projelerin Polkadot’ta son lansmanını yapmadan önce Kusama’da başlatılmasının diğer avantajları nelerdir? Bir çift var! İlk olarak, Kusama’da lansman yaparak proje çekiş kazanabilir. Tanınmaya başladıklarında, bir kullanıcı tabanı oluşturmaya da başlayacaklar. Bu faktörlerin her ikisi de Polkadot’taki son lansmanlarını başarılı yapmalarına yardımcı olacak.

Kusama’nın Tarihi

2016 yılında kurulan Kusama, Polkadot’un kurucu ortakları Gavin Wood, Robert Habermeier ve Peter Czaban’ın buluşudur. Gavin Wood’un aynı zamanda Ethereum’un kurucu ortaklarından biri olması da ilginç.

İsviçre’de bulunan Gavin Wood, York Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri/Yazılım Mühendisliği alanında Mühendislik Yüksek Lisansına sahiptir. Ayrıca İnsan-Bilgisayar Arayüzü için Müzik Görselleştirme alanında Felsefe Doktorası derecesine sahiptir. Kariyerine InTechnology PLC’de Programcı olarak başladı. Ardından Microsoft Research Cambridge’e Araştırma ve Yazılım Danışmanı olarak katıldı.

Wood, 2013 yılında Vitalik Buterin ve diğerleriyle birlikte Ethereum Vakfı’nı kurdu. Halen Ekim 2015’te başladığı Grid Singularity’nin kurucu ortağı, Web3 Vakfı Başkanı ve Kurucusu ve Parity Technologies’in Kurucusu. Robert Habermeier, Berlin’de yaşıyor. Parity Technologies’in Baş Geliştiricisi, Polkadot Network’ün Kurucu Ortağı ve Hypersphere Ventures’ın Kurucu Ortağı/Yönetici Direktörüdür.

Polygon Network’ün üçüncü kurucu ortağı olan Peter Czaban, Oxford Üniversitesi’nden Mühendislik Bilimi alanında Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Kariyerine eşler arası bir Bitcoin pazarı olan Purse’da Geliştirici olarak başladı. Halen Polkadot Network ile Open Reviews Association’ın Kurucu Ortağı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucusu ve PlatingSpace’in Kurucusu/Direktörü olarak çalışmaktadır.

Kusama Hangi Sorunu Çözüyor?

Kusama kendisini Polkadot’un kanarya ağı olarak adlandırıyor. Peki, kanarya nedir? Kömür madencilerinin kömür madenlerine girmenin güvenli olup olmadığını kontrol etmek için kullandıkları bir kuş türüdür. Kusama, Polkadot için oldukça benzer şekilde çalışır. Polkadot’un blockchain geliştiricileri arasında oldukça popüler hale geldiğini bildiğimiz için Kusama, uygulamalarını Polkadot’ta başlatmadan önce test etmeleri için mükemmel bir seçenek. Şimdi Kusama Network’te neler yapılabileceğini tartışalım:

Yönetişim İşlevselliğini Kontrol Edin

Kusama ağı ile herhangi bir yeni proje, yönetişim sistemlerini test edebilir ve ilgili teknik özelliklerin beklentilere göre çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir. Proje Kusama Ağı’nda başlatıldığında, topluluk üyeleri de demokrasinin işleyişine uygun olarak tekliflere oy verebilir.

Test Doğrulayıcı Kurulumu

Kusama Network’te yeni bir projenin veya merkezi olmayan bir uygulamanın yapabileceği ikinci şey, ağlarının doğrulayıcı kurulumunun kusursuz çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir. Geliştiriciler, doğrulayıcı kurulumunun çalışma biçiminde bir eksiklik olduğunu düşünürlerse, buna göre değişiklikler yapabilirler. Değişiklik yapmak, doğrulayıcı kurulumunu geliştirmeye ve daha iyi hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Kusama ağında bahis oynamanın önündeki engeller Polkadot’unkinden daha düşüktür. Bu nedenle, Kusama Ağı, tam ölçekli projeyi Polkadot’ta dağıtmadan önce staking mekanizmalarını test etmek için çok uygundur. Kusama Network’te doğrulayıcı kurulumunu test etmenin bir başka avantajı, Bin Doğrulayıcı adlı programıdır. Bu programı kullanarak, topluluk doğrulayıcıları ağ içindeki sıraları yükseltebilir.

Parachainlerin Projeleriyle Nasıl Etkileşime Girdiğini Test Edin

Başta söylediğimiz gibi, Kusama blok zincirinin Polkadot gibi iki benzer bileşeni vardır: Relay Chain ve Parachains. Böylece projelerini Kusama Network’te test eden geliştiriciler, projelerini Polkadot’ta başlatmadan önce bile parachainleri test edebilecekler. Ayrıca parachain slot müzayedesi ve birleştirilebilir uygulamalar gibi özellikler içerir.

Hızlı Hareket Eden Ekosistemin Bir Parçası Olun

Geliştiricilere hareket halindeyken projeleri test etme ve iyileştirmeler yapma olanağı sunan bir platform olarak Kusama Network, ekosistemine birçok geliştiriciyi çekiyor. Gittikçe daha fazla geliştiricinin projelerini Kusama’da test etmesiyle platform her geçen gün gelişiyor. Böylece, projenizi Kusama Network üzerinde test ediyorsanız, siz de devrim niteliğinde bir şeyin parçası oluyorsunuz.

Kusama Ağı’nın Siber Gizli Topluluğu Kappa Sigma Mu’nun Bir Parçası Olun

Projenizi Kusama Ağı’nda test etmeyi seçerseniz, otomatik olarak Kappa Sigma Mu olarak bilinen Kusama Kardeşliği’nin bir parçası olma şansınız olur.

Binance 20 komisyon indirimi

Kusama (KSM) Nasıl Satın Alınır?

Kusama (KSM) şu anda aşağıdaki borsalarda satın alınabilir.

  • Uphold
  • Binance
  • KuCoin
  • WazirX

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250