• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Ethereum Classic (ETC) Nedir, Nasıl Alınır?

Ethereum Classic (ETC) Nedir, Nasıl Alınır?

Ethereum Classic (ETC) Nedir, Nasıl Alınır?

Ethereum Classic’in neden Ethereum’dan ayrı bir proje olarak ortaya çıktığını, onu neyin farklı kıldığını ve ağın önünde hangi geleceğin olduğunu öğrenin.

Bitcoin’in ardından ikinci sıradaki kripto para birimi olan Ethereum, yıllardır kamuoyunun ilgi odağı olmuştur. Yine de pek çoğu, Ethereum ile aynı özelliklerin çoğunu sunan bir platform olan Ethereum Classic farkında değil: izinsiz bir blok zinciri, akıllı sözleşmeler ve yerel bir kripto para birimi.

Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic, küresel bir kodlayıcı ekibi tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir blok zinciri projesidir. Bu nedenle, resmi bir kurumsal şemsiye veya ticari kuruluş altında değildir. Bitcoin, eşler arası bir ödeme sisteminden çok dijital altına dönüşen birinci nesil bir blok zinciri projesi iken, Ethereum Classic ikinci nesil bir blok zinciri projesidir.

Bu, Ethereum Classic’in daha genel, merkezi olmayan bir platform olduğu ve insanların büyük kardeşi Ethereum’da olduğu gibi akıllı sözleşme uygulamaları oluşturmasına ve barındırmasına izin verdiği anlamına gelir. Aynı şekilde, ETC, Ethereum Classic’in blok zinciri ağının güvenliğini korumak için işlem ücretleri ve blok ödülleri için kullanılan yerel parasıdır.

Ethereum Classic Tarih

Ethereum Classic ve şu anda Ethereum olarak bilinen şey, Temmuz 2016’da bir ağ hard fork’unun bir sonucu olarak başladı. Orijinal Ethereum (şimdi Ethereum Classic olarak bilinir), bilgisayar korsanlarının kodunda zayıflıklar keşfettiği bir yıldır faaliyetteydi. Yerel para Ether’de (ETH) 50 milyon dolar çaldılar.

Şimdi ETH ekibi, çalınan fonları kurtarmak için bir çatal kullanmaya karar verdi. Saldırının ardından kurucular Gavin Wood ve Vitalik Buterin dahil olmak üzere çoğu Ethereum kullanıcısı hard forku desteklemiştir. Ancak, topluluğun pek çok üyesi yapmadı. Blok zincirlerinin insan kaprisleri tarafından kontrol edilemeyeceğine inanıyorlardı. Bu sebeple önceki zinciri Ethereum Classic (ETC) olarak adlandırdılar.

Ethereum Classic Nasıl Çalışır?

Ethereum Classic’in blok zinciri, “iş kanıtı” madenciliğine dayanır. Bu, dünyanın her yerinde olan bireylerin ağdaki işlemleri güvence altına almak ve doğrulamak için yazılım ve donanım kullandığı anlamına gelmektedir. Madenciler karşılığında ETC kazanabilir.

Ethereum Classic ekosistemi, Ethereum ve Solana gibi diğer akıllı sözleşme ağlarından daha az aktiftir. Ethereum Classic’in nispeten düşük kullanımı sorunlar yarattı. Blok zincirleri, güvenlik için ağı çalıştırmak için dağıtılmış sayıda kullanıcıya güvenir. Yeterince aktif birey olmadığında, blok zinciri güvensiz hale gelir. 2019 ve 2020’de Ethereum Classic ağında pek çok “yüzde 51 saldırı” meydana geldi. Bilgisayar korsanları ağın bilgi işlem gücünün çoğunluğunun kontrolünü ele geçirdi. Bunu yaparak kendilerine daha fazla ETC vermek için defteri değiştirebilirler.

ETC meraklıları ise ağ üzerinde çalışmaya ve kodu yükseltmeye devam etmektedir. Mühendisler, saldırıların yüzde 51’ini ekonomik olarak yaşanmaz hale getirebilmek için Aralık 2020’de ağı değiştirmiştir. 2022’deki Mystique hard fork’u en son güncellemeydi. Birkaç yönden Ethereum Classic, Ethereum’dan farklıdır. En önemlisi, mevcut iş kanıtı konsensüs sürecinden hisse kanıtına geçmek gibi bir niyeti yoktur. Ek olarak, limiti olmayan ETH’nin aksine, Ethereum Classic toplamda yaklaşık 210 milyon token arzına sahip olacak. Ethereum hala konsepti denerken, Ethereum Classic yan zincirleri oluşturmayı ve dağıtmayı bitirdi.

Binance 20 komisyon indirimi

Ethereum Classic (ETC) Nereden Satın Alabilirsiniz?

Orijinal Ethereum zinciri olarak ETC, bazı yatırımcıları ekosisteminde kalmaya zorlayabilecek yeni bir markalaşma özelliğine sahiptir. Ancak Ethereum’a kıyasla uzun vadeli bir gelişme ve ilgiden yoksun olduğunu söylemek güvenli. Satın almaya değer olduğunu düşünüyorsanız, Binance ve Bitpanda’dan Coinbase, WazirX ve AtomicDEX’e kadar duyduğunuz hemen hemen her kripto borsasından ETC satın alabilirsiniz.

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250