• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Tezos (XTZ) Nedir, Nasıl Alınır?

Tezos (XTZ) Nedir, Nasıl Alınır?

Tezos (XTZ) Nedir, Nasıl Alınır?

Tezos, yavaş işlem süreleri ve yüksek işlem maliyetleri gibi mevcut sınırlamaları çözmek için Ethereum gibi önde gelen diğer blok zincirleriyle rekabet eden açık kaynaklı bir Katman 1 blok zinciri ağıdır. Bununla birlikte, burada farklılaştırıcı faktörü şudur: Tezos, diğer birçok blok zincirinin kullandığı hard fork yönetişim modelinin aksine, kendi kendine gelişen bir yönetişim modeli aracılığıyla çekişmeli anlaşmazlıkları çözmeyi amaçlamaktadır (bu nedenle Bitcoin’in hard fork’ları vardır. Bitcoin Cash ve Ethereum Classic gibi Ethereum). Hard forklar, blok zincirinin zaman içinde oluşturduğu ağ etkilerini bozduğu, pahalı olduğu, topluluğu böldüğü ve paydaş teşviklerini değiştirdiği için verimsiz olabilir.

Tezos Kripto Arka Planı

Tezos’ta, tez veya tezzies (XTZ) adı verilen ağın yerel parasının sahipleri, tüm sistem yükseltmeleri ve değişiklikleri için oy kullanabilir. Herkes bir doğrulayıcı olabilir ve XTZ jetonunun bir güvenlik depozitosu yaparak ağın çalışmasına katkıda bulunabilir.

Temmuz 2017’de düzenlenen yüksek profilli Tezos ICO, ilk XTZ madeni para arzının %80’ini alan çok sayıda katılımcıdan 65.681 BTC ve 361.122 ETH (o zamanlar 232 milyon dolar değerinde) topladı; o zamanların en büyük ICO’suydu. Diğer %20, Tezos Vakfı ve Tezos’un kurucu ortakları tarafından kurulan Dynamic Ledger Solutions arasında eşit paylara bölündü. Tezos’un yerel kripto para birimi XTZ madeni para, şu anda 3,26 milyar dolarlık bir piyasa değeri için 756,2 milyon madeni para arzı ile 3,72 dolardan işlem görüyor.

Tezos Blockchain Nasıl Çalışır?

Liquid Proof of Stake Konsensüsü

Tezos, herhangi bir kullanıcının kendi Tezos madeni parasının küçük bir kısmını bir kenara koyarak (veya “stake ederek”) doğrulayıcı olmasına izin veren bir hisse kanıtı (PoS) sistemi aracılığıyla çalışır. Ancak Tezos, stake edenlerin stakelerini istedikleri zaman açabilecekleri, sıvı Proof-of-Stake (LPoS) adı verilen kendi Proof-of-Stake sürümünü kullanır. Tezos’ta stake yapanlara “fırıncılar” da denir. Tezos blok zinciri, maksimum 80.000 “fırıncıyı” destekler.

Bu nedenle Tezos, haklı olarak çoğu PoS platformundan daha kapsayıcı olduğunu iddia edebilir. Tezos, stake etme platformları listesinde 7. sırada yer alan ve yazıldığı sırada yaklaşık 2,7 milyar dolar değerinde XTZ ile stake yapanlar arasında popüler.

Düşük giriş bariyeri ve aktif fırıncı sayısı üzerindeki yüksek üst limiti, nispeten çeşitli ve dinamik bir doğrulayıcı seti sağlar. Bu gönüllü yetkilendirme süreci, yetkilendirmenin doğrulayıcıları seçmek için bir gereklilik olduğu ve bir sistemin düzgün bir şekilde merkezi olmayan kalması için gerekli olduğu normal PoS’den farklıdır.

Zincir İçi Yönetim

Blockchain yönetişimi karmaşık ve hararetle tartışılan bir konudur. Bir blok zinciri çalıştırmanın operasyonel yönü üzerinde genel olarak anlaşmaya varılsa da, ağı yükseltme ve çekirdek yazılımda değişiklik uygulama süreci genellikle zincir dışı gerçekleştirilir.

Zincir dışı süreçler, yerleşik sistemlerinin dışında gerçekleşen blok zinciri ile ilgili süreçlerdir; hepsini bağımsız olarak doğrulamayı imkansız hale getiriyor. Bu tür zincir dışı süreçler, bir platformun kullanıcıları tarafından izlenemez, bu da genel ağ güvenliğini ve şeffaflığı düşürür ve potansiyel olarak güvensizliğe neden olur.

Buna karşılık Tezos, %100 zincir içi yönetişim kullanan birkaç platformdan biridir. Herhangi bir fırıncı, protokol değişiklikleri için bir teklifte bulunabilir ve bir süper çoğunluk tarafından anlaşmaya varılırsa, otomatik olarak uygulanacaktır. Bu model, Tezos ağının güvenliğini sağlamlaştırmada başarılı olmuştur; sözleşme kodundaki hata miktarını azaltarak. Bununla birlikte, zincir üstü yönetişim, belirli bir kararın sonucunu etkilemek için seçmenlerin kartel oluşturma riskini beraberinde getirir. Bu nedenle, zincir içi ve zincir dışı yönetişim konusundaki tartışmalar devam etmektedir.

Binance 20 komisyon indirimi

Tezos’u Nereden Satın Alabilir ve Saklayabilirsiniz?

Tezos, Binance gibi çoğu büyük kripto para borsasında mevcuttur. Trezor ve Ledger gibi donanım cüzdanları, TezBox ve Atomic gibi mobil cüzdanlar ve Tezos.blue gibi masaüstü cüzdanları dahil olmak üzere XTZ’nin depolanmasını destekleyen çeşitli cüzdanlar da vardır.

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250