• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Polkadot (DOT) Nedir, Nasıl Alınır?

Polkadot (DOT) Nedir, Nasıl Alınır?

Polkadot (DOT) Nedir, Nasıl Alınır?

Polkadot, diğer blok zincirlerini desteklemek için tasarlanmış bir blok zinciridir. Bu kripto platformunu diğer blok zinciri sistemlerinden oluşan bir ağ olarak düşünün. Her blok zincirini benzersiz bir nokta olarak düşünürseniz, Polkadot blok zinciri bu noktalardan oluşan bir model gibidir. Her şeyin nasıl çalıştığını görmek için daha yakından bakalım.

Polkadot Nedir?

Polkadot, Ethereum’un geliştirilmiş bir versiyonu olarak tasarlandı. Mayıs 2020’de başlatılan Polkadot, Ethereum (ETH) kurucu ortağı Gavin Wood’un beynidir. Platform şu anda Web3 Foundation (W3F) tarafından yönetiliyor ve her ikisi de Wood tarafından ortaklaşa kurulan Parity Technologies tarafından geliştirildi.

Polkadot, Ethereum gibi bir blok zincirinden daha derin bir seviyede çalışır; bunu, diğer kripto projelerinin üzerine inşa edebileceği bir temel sağlamak olarak düşünün. Kendisine Katman 0 blok zinciri adını verirken, Ethereum ve Solana (SOL) ve Cardano (ADA) gibi benzer blok zincirlerine Katman 1 blok zincirleri denir. Wood, Polkadot teknik incelemesini ilk yazdığında, kriptonun farklı blok zinciri ağları arasında etkileşimlere izin veren yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu savundu. Ethereum’un büyüme ve ölçeklenme yeteneğiyle ilgili sorunları fark eden Wood, bu sorunu hisse kanıtı doğrulama sistemine dayalı yeni bir blok zinciri ile çözmeye çalıştı.

Bitcoin (BTC) veya Litecoin (LTC) gibi daha önceki blok zincirlerin aksine, hisse kanıtı doğrulaması önerildi. Çalışma kanıtı olarak, blok zinciri madencileri, madencilik ödülleri için zincire bir sonraki bloğu eklemek için kriptografik bulmacaları çözer. Pay kanıtı ile doğrulayıcılar, zincirdeki bir sonraki bloğu belirlemek için teminat olarak alınan belirteçleri kullanır. Wood’un Polkadot ile ele almak istediği birincil ölçeklendirme sorunu, Ethereum’un orijinal iş kanıtı doğrulama sistemi için gereken bilgi işlem gücü miktarıydı.

Polkadot Nasıl Çalışır?

Bitwise Asset Management araştırma direktörü David Lawant, Polkadot’u “heterojen çok zincirli sistem” olarak adlandırıyor. Bu, Polkadot sisteminde çalışan farklı blok zincirleri olduğunu söylemenin süslü bir yolu. Yukarıda belirtildiği gibi, katman 0 blok zinciri, katman 1 blok zincirlerinin altında temel bir katman olarak işlev görür. Polkadot, programcıların zincirler arası birlikte çalışabilirlikle kendi blok zincirlerini oluşturabilecekleri yerleşik bir altyapı sağlar.

Kurucu ortak Vitaly Dmitriyevich “Vitalik” Buterin ve diğerleri ile birlikte inşa edilen Ethereum projesi Wood gibi Katman 1 blok zincirleri, programcıların merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler), akıllı sözleşmeler, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) ve daha fazlasını oluşturmasına olanak tanır. Ancak programcıların Katman 1 blok zinciri oluşturması zordur. Osprey Funds’ın baş yatırım sorumlusu Bill Birmingham, yüzlerce insanı Katman 1 programlarını bir bilgisayarda çalıştırmaya teşvik etmeye başlamadan önce temel katmanı oluşturmaları gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, Polkadot’un zaten temel katmana sahip olduğunu söylüyor. Katman 1 programcısının tek yapması gereken, kendi projelerini optimize etmeye odaklanmaktır. Zincirler arası bahis merkezi Bifrost’un finans başkanı Thibault Perréard, bu Katman 1 sistemlerinin çoğunun silolu olduğunu söylüyor. Aralarında çok fazla etkileşim yok. Polkadot, herhangi bir kamu veya özel blok zincirinin birbirleriyle iletişim kurmasına izin vermeyi amaçlamaktadır – bunun anlamı “blok zincirlerinin interneti” olmalıdır.

Binance 20 komisyon indirimi

DOT Nasıl Satın Alınır?

DOT çoğu kripto para borsasında mevcuttur. Örneğin olarak Binance gibi merkezi bir borsa kullanabilirsiniz.

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250