• BITCOIN/TL
    2051060,607
    % -4,20
  • ETHEREUM/TL
    100848
    % -4,43
  • RIPPLE/TL
    16.78
    % -4,17
  • BITCOIN CASH/TL
    15293.2,120
    % -5,02
  • LITECOIN/TL
    2689.37
    % -4,44
  • COSMOS HUB/TL
    268.53
    % -5,75
  • CARDANO/TL
    15.11
    % -5,62
  • TETHER/TL
    32.52
    % 0,06

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Avalanche, 2018 yılında Team Rocket adlı isimsiz bir geliştirici grubu tarafından yönetilen bir araştırma projesi olarak başladı. O yıl, yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimi profesörü Emin Gün Sirer, Cornell Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibiyle birlikte projeyi üstlenmek için Ava Labs’ı kurdu.

2019 yılının sonlarında araştırma aşamasını sonlandıran Ava Labs, blok zincirinin geliştirilmesi için para toplamak amacıyla çeşitli özel ve kamu satışları gerçekleştirdi. 360 milyon AVAX basıldı ve tohum satışı sırasında 0,30 ABD dolarından, özel satışta 0,50 ABD dolarından ve kamu satışlarında 0,85 ABD dolarından satıldı. İlk Para Teklifi, Temmuz 2020’de sona erdi ve 40 milyon doları aştı. Nisan 2022’de Ava Labs, 5 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmak için bir bağış toplamaya başladı.

Avalanche Nasıl Çalışır?

Avalanche, tüm ekosisteme güç sağlamak için yerel belirteç olan AVAX’ı kullanan bir katman-1 blok zinciridir. Öte yandan, Poligon protokolü gibi Katman-2’ler, ağın verim ve ölçeklenebilirlik ile ilgili kapasitesini genişletmeye yardımcı olmak için temel blok zincirine paralel oturan zincirlerdir. Avalanche ağı üç zincire ayrılmıştır. Her zincir belirli görevleri yerine getirirken, protokole yeni gelenler genellikle hangisini kullanmaları gerektiği konusunda kafa karıştırır.

Borsa Zinciri (X-Zinciri)

X-chain, kullanıcıların AVAX kullanarak para gönderip almasına ve işlemler için ödeme yapmasına olanak tanır. Örneğin, Avalanche cüzdanınızı kullanarak Binance üzerinde AVAX yatırmak/çekmek istiyorsanız, iki seçeneğiniz olacaktır: Avalanche (x zinciridir) ve c-chain.

Şimdiye kadar, x zinciri yerine c zincirini seçmenin, paranızı geri alma şansınız olmadan kaybetmenize neden olacağı açık olmalıdır. Ayrıca, x zinciri Avalanche’ın alt ağlarıyla birlikte çalışabilir (bunu başka bir bölümde açıklayacağız) ve kullanıcıların gerçek hayattaki hisse senetlerinin, emtiaların ve hisse senedi veya tahviller gibi kaynakların dijital temsilleri dahil olmak üzere “dijital akıllı varlıklar” oluşturmasına olanak tanır.

Sözleşme Zinciri (C-Zinciri)

C-chain, DeFi amaçlıdır. Kullanıcıların Ethereum ağıyla uyumlu akıllı sözleşmeler oluşturmasına olanak tanır. C zincirinin 0x ile başlayan Ethereum ile benzer bir dizeye sahip bir adres kullandığını ve MetaMask ile uyumlu olduğunu unutmayın.

Platform Zinciri (P-Zinciri)

P-chain, kullanıcıların doğrulayıcı olmak için AVAX’i stake etmesine izin verir (bir doğrulayıcının bahis yapması gereken minimum token sayısı 2000 AVAX’tır). Zincir, Avalanche ekosistemindeki tüm doğrulayıcıları izler ve koordine eder ve ödülleri hem doğrulayıcılara hem de yetki verenlere dağıtır. P-chain ayrıca geliştiricilerin yeni alt ağlar oluşturmasına ve performanslarını takip etmesine olanak tanır.

Avalanche Alt Ağları

Avalanche, geliştiricilerin alt ağlar oluşturmasına olanak tanır: jetonlarını ve dağıtım ve ağ ücretleri gibi ilgili ekonomilerini yayınlayabilen bağımsız blok zincirleri. Genel olarak geliştiriciler, alt ağlarını ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir ve yönetişim ve DAO’lar (merkezi olmayan özerk kuruluşlar), güvenlik özellikleri, üyelik ve sanal makinelerle ilgili kendi kurallarını belirleyebilir.

Alt ağlardaki doğrulayıcılar, bir veya iki alt ağ üzerinde fikir birliğine varmak için birlikte çalışan Avalanche ağının doğrulayıcılarının bir alt kümesidir. Ancak, bir alt ağ, doğrulayıcıların belirli koşulları ve gereksinimleri karşılamasını gerektirebilir. Örneğin, Müşterinizi Tanıyın (KYC) kontrolünden geçmek ve iddia ettikleri ülkede bulunduklarını kanıtlamak.

Binance 20 komisyon indirimi

AVAX Nereden Satın Alabilirsiniz?

AVAX, kripto topluluğunda oldukça popülerdir, bu nedenle jetonu satın almak için çok fazla kazmanıza gerek kalmayacak. Binance, Gate.io, Kraken ve Coinbase gibi popüler merkezi borsalarda bulabilirsiniz.

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250