İtalya Umberto Eco'ya ağlıyor!
Edebiyat ve Bilim alanında saygı duyulan Umberto Eco yaşamını yitirdi. Yılların dev beyni, kanser ile olan savaşı kaybetti. umberto Eco kimdir? İtalya'da on binlerce kişi yasa boğuldu.
Gülün Adı‘, ‘Prag Mezarlığı‘ ve ‘Foucault Sarkacı‘ gibi eserleri ile global bir popülerliğe sahip olan Umberto Eco,1971 senesinden günümüze, Bologna Üniversitesi’nde profesör olarak genç ve parlak beyinleri eğitmekteydi. Son olarak “Sıfır Sayı'' adlı kitabı yayımlanan Eco’nun eserleri pek çok dile çevrilmişti. 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden kabul edilen Eco, birçok uluslararası ödüle ve İtalya,Fransa ve Almanya’dan devlet nişanlarını almaya hak kazanmıştı.
UMBERTO ECO KİMDİR?
Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932 – ö. 19 Şubat 2016, Alessandria), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür.
Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı, James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar. Yazarın ilk romanı Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına geçmiştir.
Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Özellikle Baudolino adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferi hakkındaki anlatılar sürükleyicidir. İstanbul'a geniş yer ayırdığı bu eserini yayınlamadan kısa bir süre önce 1998 yılında İstanbul'a hayatında ilk defa gelmiştir.
Roland Barthes'tan sonra, “ayrıntıların anlamı” ya da “ayrıntıların sosyolojisi” adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından birisi olan Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de beğeniye sunmuştur.
Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır. Takma ismi Dedalus olarak yer almaktadır.
Habermark Kültür Sanat