• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Emre Mor yapınca birşey yok, Aleyna Tilki yapınca aov! Dikkat edin egonuz lego olmasın

Emre Mor yapınca birşey yok, Aleyna Tilki yapınca aov! Dikkat edin egonuz lego olmasın

Emre Mor yapınca birşey yok, Aleyna Tilki yapınca aov! Dikkat edin egonuz lego olmasın

Yine güzel ülkemiz için sıradan bir sosyal medya linç olayı. Yine bir hanım kızımız, yine ulusal anlamda ses getiren bir birey acımasızca eleştiriliyor. Neden eleştiriliyor? '' Ego '' yapıyormuş. Vay canına! Haydi canım? Güzel memleketimizde sosyal medya herkesin istediğine acımasızca atıp tutabileceği bir platform haline gelmiş durumda. Mtv'de Avril Lavigne'ı, Fransız televizyonunda Alizee'yi ağzı açık izleyenler kendi ülkesinde piyasaya çıkmış bir yeteneği bakın nasıl eleştiriyor. Emre Mor adında ki çılgın bir diğer yeteneğimiz son milli maçta gayet agresifti hakemin yumuşaklığına denk gelmese 2 sarıdan kızarırdı ama o eleştirildi mi? Ucundan azıcık! Peki neden? Aleyna Tilki neden eleştiriliyor? Ne dedi?

Ülke olarak sosyal medyayı kullanmayı öğrenmemiz gerektiğini her fırsatta, her yazımda dile getiriyorum. Bu gidişle daha çok getiririm. Aleyna Tilki hakkında sadece Emrah Karaduman isimli karadeniz'in gururu sayılabilmeye aday sektöründe lider konuma erişmiş bir adamın '' Cevapsız çınlama '' adında bir parçasının ünlü olduğunu biliyordum. Ne Tv 8 izlerim, ne Türkçe pop müzik kanallarını. Ama düşünün pop müzikle alakası olmayan insanlar bile bu genç kızımızı tanımış bir şekilde. Neden? demek ki Aleyna Tilki'de bir yetenek var, demek ki bu kız yetenekli. Twitter'da dönmekte olan konulara bakarken denk geldim sonra Facebook'a baktım. Monteler havalarda uçuşuyor, eleştiriler peşpeşe geliyor. Kendince eleştiri yaptığını zanneden bazı kimseler ağızlara alınmayacak yorumları yine sıralıyor. Sonuç olarak bir genç kızın duyguları ve resmen hevesi ile oynanıyor.

Emre Mor, bu genç adam belkide ülke tarihimizin en genç yetenekli futbolcularından biri, son A Milli futbol maçında çocuğun üzerinde öyle bir baskı vardı ki, adam bir pozisyonda neredeyse karşı takımın oyuncularının üzerine Bruce Lee edasıyla uçacaktı. Ne oldu? Uyarıldı mı? Çok eleştirildi mi? Tabiki hayır. Neden? Çünkü adam futbolcu, o bir olumsuz hareket yaptığı zaman daha genç, kanı kaynayan, hırçın bir futbolcu. Aleyna Tilki televizyon ekranına çıkarak kendisine olan '' öz güven '' durumunu milyonlara sunduğunda, vay efendim bu kız ne diyor! Vay efendim sen kim oluyorsun? Sizce bu işte bir gariplik yok mu?

Emre Mor 19, Aleyna Tilki 16 yaşında. İkiside ülkemiz için büyük yetenekler ama bu sosyal medya daha çok insan harcar size net olarak belirteyim. Bu yaşlarda genç yetenekler keşfedildiklerinde sırf ülkemize özgün bir durum değildir, direkt olarak kendilerini kamera karşısında bulurlar. Ama yurt dışı ile aramızdaki fark şudur, insanlar toplumun gözünde ön planda kişilere saygı duyarak bakarlar, bir genç televizyon ekranına çıkıp açıklama yaptığında biraz özgüven sahibi ise, alkışlanır, vay canına helal olsun! denir. Ama bizde öyle mi? Herkes Conan O'brien herkes Jay Leno olduğu için bir bakarlar, izlerler sonra tabi sosyal medya toplumsal linç merkezimiz, acımasızca eleştirirler. Haydi yine eleştirseniz tamam, küfür neden? linç etmek neden dostlar? Bu insanlar daha genç, fubolcumuz hata yaptığında, helal olsun, siz kime şekil yapıyorsunuz? Diyerek eğlenceli capsler ve görseller ile övüyoruz. Sonra vay efendim genç futbolcularımız neden bu kadar havalı?

Yahu Emre Mor bir genç! Emin olun sosyal medya üzerinde hakkında ne yazılıyorsa soluksuzca okuyor Aleyna'da öyle. Bu yapılan futbol mantığı içinde gelecekte sıkınıtlara yol açacak hataları yaptığında bizler onu översek, son Dortmund maçında sinirlerine hakim olamayarak rakibini ittiği için kırmızı kart gördüğü gibi bunun devamıda gelir! Seneler önce Galatasaray, Fransız takımı Bordeaux ile oynuyordu, Arda Turan baskılara dayanamadı, medyanın gazlaması ve hakkındaki yazılar yüzünden, stresli olarak maça çıkıp rakibine kafa attı bilmem hatırlarmısınız? Biz Emre Mor hakkında bilinçli şekilde sosyal medya eleştirisi yapsaydık belkide o genç çocuk milli maçta yaptığı hatayı yapmaz ve lig maçınca aynı hareketi yapıp kırmızı kart görmezdi. Bilmem anlatabildim mi?

Şimdi gelelim Aleyna Tilki'ye! Ben sadece '' Cevapsız çınlama '' isimli parçasını biliyordum. Bir araştırdım ki karşıma neler çıktı ey dostlar! Resmen Dolores O'Riordan'ın ya da Shirley Manson'ın yeteneği var bu genç kızımızda! Kız çıkmış, mahallemde beni parmakla gösterirlerdi, beni tanırlardı, çevremde popüler bir insandım demiş. Bunda ne var? Heyecan mı arıyorsunuz arkadaşlar? tamam eleştirirsiniz ama hakaretler neden? Bu genç kızımız daha 16 yaşında, 2000 doğumlu. Televizyon ekranını bir kenara bırakın, okulda 20 kişi önünde şiir okurken heyecanlan şekilden şekile giren gençlerimiz, yaşıtları olan bir genç kıza neler neler söylüyor, ne küfürler, ne hakaretler! Bu tamamen televizyon programlarımızın etkisidir ey anneler babalar! Bu insanlar genç, bir anda kendileriniz ekran karşısında mikrofon önünde buluyorlar, kendinizi onların yerine koyun siz olsanız o yaşınızda o medya vitrininde siz ne yapardınız?

Aleyna Tilki'nin Youtube videolarına bakıp bir analiz yapayım dedim, yorumları inceleyeceğim, yorum kısmı devre dışı! Neden? Çünkü hakaretler, sapıkça cümleler havalarda uçuşuyor! Bu genç kızımız da bir ses var, kusura bakmayın ama eğer Fransa'da, yada Amerika'da doğmuş olsaydı bu şekilde sosyal medya üzerinde linç ettirmezlerdi. Justin Beiber'ı Macaulay Culkin'i tanımayanımız yoktur. Bu insanlar bütün önlemlere rağmen birçok sorun ile karşılaştı ama bir şekilde bu eleştirlerden etkilenmemeleri için gereken neyse yapıldı. Macaulay Culkin Home Alone popülerliği ile çok yalnış yollara saptı. Terminator ile ünlü olan Edward Furlong kendine zor geldi! Ey hgüzel ülkem bakın hep beraber anlayalım diye senelerdir hayranlıkla izlediğiniz yabancılardan örnek veriyorum. Yurt dışı genç yetenekleri harcamamayı öğrendi. Bizde öğrenmeliyiz, yoksa bu ülkede ne genç şarkıcılar yetişir, ne sporcular, nede ekran yüzleri.

Macaulay Culkin ve Edward Furlong acımaszıca eleştirilip linç durumuna uğrayınca ne hale geldi bir bakmak ister miydiniz? 

Bakın  Avril Lavigne Kanada doğumlu bundan seneler önce hepiniz Complicated, Losing Grip diye diye bir hal oluyordunuz. Neden biliyor musunuz? Çünkü o Kanada, o Amerika bu genç kızı harcatmadı! Gençlik hatası olan bir yetenek hit yada reyting uğruna basın ve medya üzerinde acımasızca eleştirilirken insanlar bu genç kadına sahip çıktı.

Alizee, bakın bu genç yetenek henüz Aleyna Tilki'nin yaşlarındayken bir ses yarışmasına çıktı ve ünlü oldu. O'da Aleyna gibi açıklamalar yaptı. Ama Alizee'yi de linç etmediler. 

Bakın Avril ve Alizee toplum tarafınfan kucaklandıkları için son halleri nasıldı?

Macaulay Culkin – Edward Furlong ve Avril – Alizee arasındaki farkı görebildiniz mi? Tabiki birilerinde makyaj var diğerleri doğal dersiniz.

Oturup evinizde, o ses yarışmalarını izleyerek reklamları izlemeyi biliyorsunuz, müzik videosunu 80 milyon izlenme sayısına getirmeyi biliyorsunuz güzel insanlar, sizleri ekran başına oturtan bu yetenekleri eleştiriken yada överken lütfen bilinçli olun.Yoksa kendinize sorarsınız, Arda Turan neden kaçar gibi İspanya'ya gitti? Tarkan neden Amerika'da yaşıyor? Bu soruları sormak istemiyorsanız sosyal medya konusunda biraz daha kucaklayıcı olmanızı tavsiye ederim.

Ama bu kafayla devam ederseniz ne Emre Mor'lar yetişir bu ülkede ki o da zaten Danimarka çıkışlı bir kardeşimiz, ne de Aleyna Tilki gibi yetenekler gündem de yetenekleri ile ses getirir. İnsanları korkutmayalım artık insanlar birşey başarmaya çekinir hale gelmesin.

Şu sosyal medya ortamının kafanıza estiği zaman istediğiniz kişiye küfür edebileceğiniz bir platform olmadığını öğrenmemiz dilegiyle..

Ülke olarak birşey sorgulamalıyız diyorum. Bunu neden diyorum biliyor musunuz? Bakın Aleyna Tilki hakkında Google'da en çok aratılan kelimelerin başında ne var!

Bu aramayı gerçekleştirenler kendilerinden utanmalıdır.

Habermark

Özel haber

Emre Ata