• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Bitaksi uygulaması geldi şimdi kaos zirve yaptı öyle değil mi?

Bitaksi uygulaması geldi şimdi kaos zirve yaptı öyle değil mi?

Güzel ülkemizde zaten suç oranı yüzde 0,01 oranındaydı Bitaksi uygulaması geldi şimdi kaos zirve yaptı öyle değil mi?

Gün geçmiyor ki ülkemizde bir sosyal medya linç durumu daha oluşmasın. Şu güzel ülkede ne internet medyası kaldı nede habercilik. İnanın Amerika'da film yapımcıları bir araya gelip böyle bir ülke senaryosu tasarlasalar bizim güzel ülkemizin gerçeklerine 1 metre yaklaşamazlar. Şu dönemde radyo televizyon iletişim okuyan gençlerimize üniversitelerde ne öğretiyorlar çok merak ediyorum.

Son iki gündür milli sosyal medya haber alma ve teyit etme teşkilatımız ekşi sözlükte bir habere denk geldik. Ne olmuş? Bir taksi uygulamasından bir taksi çağırılmış, sonra taksici ile müşteri arasında bir kargaşa olmuş, sonra olay tamamen city of lost children kurgusuna dönmüş. Ertesi gün sosyal medya üzerinde tek gördüğümüz Bi Taksi uygulamasının linç edilmesi. Şimdi sormak istediğim ve belirtmek istediğim birşeyler var. Zaten güzel ülkemiz bu tür şiddet olayları konusunda İskandinav ülkeleri ve Kanada ile yarışıyor orası ayrı konu. Suç oranımız çok düşük bu tür uygulamalar huzurumuzu kaçırıyor öyle değil mi?

Şimdi gelelim bu uygulama ne için var? Yapılma amacı ne? 

Birkaç zeki beyin bir araya gelmiş ve toplu taşıma konusunda güvenli bir uygulama geliştirmeye karar vermiş. Güzelde bir uygulama olmuş. Ne faydası var bu uygulamanın?

1. Sen gece yarısı kız arkadaşını, bacını, kardeşini bir taksi çevirip bindirdiğinde taksinin nereden geldiğini, kim tarafından kullanıldığını biliyorsun. İçin rahat oluyor.

2. Sen yine bir taksi çevirip bindiğinde diyelim bir eşyanı unuttun ama taksinin ne plakasını aldın nede kimin kullandığını biliyorsun. Hangi durağın taksisi? Hangi semt bunu bile bilmiyorsun. Ama bu uygulama sayesinde böyle bir durum asla oluşmuyor, çünkü nereden geldiğini biliyorsun.

3. Bir New York trafiğine sahip değiliz ama bizimde kendimize özgü bir trafiğimiz ve yine trafik akışının olmadığı lokasyonlarımız mevcut. Sen cep teleonundan dakikalar içerisinde sana en yakın taksiyi, telefon numarası aramadan bulabiliyorsun.

Bunlar sadece 3 madde. Şimdi gelelim şu durumlara. Sevgili sosyal medya linç uzmanı kardeşlerim. Bu ülke bir Özgecan acısı yaşadı. Nice Özgecan'lar oldu bu ülkede. Her sektörden sadece toplu taşıma değil. Bunu inkar edebilir misiniz? Edemezsiniz. Her sektörde bu gibi utandırıcı şiddet olayları olabiliyor. Bu uyulamaya bağlı bir insan eğer aşırı derece cahil değilse başına gelebilecekleri bildiği için ne sizi soyabiliyor nede çirkin aktivitelere girişebiliyor. Şimdi soruyorum arkadaşlar bu ülkede her sektörde bu tür olaylar yaşanmıyor mu? Yahu ben karakolda sinir kirizi geçirip karşısındakini darp etmeye kalkan kişilerin haberlerini yaptım senelerce. Devlet dairesinde yaşanan kavgalar, hastanelerde darp edilen doktorlar say say bitmez. Ne yapmalıyız şimdi? Kaçınız hastanede darp edilen doktorlar için bu kadar yaygara patlattı acaba? Hergün E-5 trafiğinde kaç tane kavga yaşanıyor insanlar birbirini doğruyor neredeydiniz? Neden kimseyi eleştirmediniz? 

Ne yapacağız o zaman ? Bütün ilgili kuruluşları linç mi etmeliyiz? Bu soruların cevaplarını kendinize verin. Bilişim çağında yaşıyoruz. Bu tür şiddet olaylarının önüne hırsızlık yada tecavüz olaylarının önüne geçmemiz için önce kendimizi geliştirmeliyiz. Adamlar Facebook üzerinde satılan pompalı tüfekleri satın alıp emekçi market çalışanını, kuyumcuyu, bakkalı soyuyor, Lorenzo Lamas filmi izler gibi akşam haberlerinde izlemeyi biliyorsunuz. Neden kimse bu tür olaylara ses çıkartmıyor? Hadi linç edelim Facebook'u ? Neden edemiyoruz? Ekşi sözlük yazarları bunlarıda gündeme getirse keşke. Getirmezler ama neden? Hadi diyelim getirdiler? Sosyal medyada böyle trend olur mu? İnternet medyamız bu kadar önemser mi? Bence öyle olmaz. Değişik değil ayrıca muhatap yok çünkü. Multimilyoner Mark'ı Amerikan destekli Twitter'dan linç etsen ne olur öyle değil mi? Birkaç Türk bir araya gelmiş birşey oluşturmuş tıkır tıkır işliyor. magandanın biri kalkıp bir psikopatlık yapıyor sonra vay efendim bu Bi Taksi uygulaması nedir? 

Ne hakkı var Bi taksi uygulamasının huzurumuzu kaçırmasına öyle değil mi? 

Bu ülkede internet üzerinden fake profilller açılarak insanlar dolandırılıyor, küçücük kızlarımız kandırılıyor tecavüze uğruyor, tehdit ediliyor, minicik kızlara kendini bilmez sapıklar penis fotoğrafı gönderiyor. Neredesiniz? Hadi sesinizi çıkarın arkadaşlar açalım hastagleri '' kahrolası facebook ülkemizden defol '' diyelim? 

Bu güzel ülkede swarm isimli uygulamada bir mekanda yada alışveriş merkezinde bir kadın check in yaptığında kadını takip eden piskopatlar var, kadının oturduğu mekanda fotoğrafını çekip atarak '' seni bulacağım takipteyim ya benimle buluş yada gerisine karışmam '' diyen ruh hastaları var. Swarm neden bu kadar linç edilmiyor? 

Hadi farklı bir boyuta geçiyorum, bir genç kızımız televizyonda bir programa katılıyor, sonra bunu bir piskopat görüyor, önce kanalı arıyor bilgilerini istiyor ama alamıyor. Daha sonra internet üzerinden isim soy isim aratarak bir şekilde bu kızın adresine kadar ulaşıyor sonra olay kopuyor. Hadi arkadaşlar şimdi kim suçlu? Televizyonu mu yasaklayalım? Yoksa internet hizmetini mi durduralım ülke olarak? Alın size güvenlik açığı.

Sabaha kadar size burada bir çok mobil uygulama hakkında yaşanan olay yazardım ama bu kadarı yeterli sanırım. Yaşanan olay gerçekten iğrenç suçlu kim ise cezasını umarım bulur. Mağdur olan genç insanlarımız bu tramvayı atlatır. Bir psikopat yüzünden koskoca bir şirketin, o kadar saat emek harcayan emekçinin, o genç beyinlerin emeğini yok etmeye hakkımız yok bence. Adamlar psikopatın teki yüzünden özür dilemek zorunda bile bırakıldı arkadaş!

Bu ülkede imkansızlıklara rağmen birşeyler üretmeye çalışan şirket ve kuruluşları karalamak bu kadar kolay olmamalı arkadaşlar. Her sektörde böyle çirkin olaylar yaşanıyor. Hadi bakalım çılgın internet medyamıza güzel seçenekler sundum patlatın haberleri beyler!

ÜLKE OLARAK DAHA DA GELİŞMEMİZ DİLEĞİ İLE!

Emre Ata