• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Önüne geleni sosyal medya uzmanı yaparsan Ülker gibi darbe yer reklam olursun!

Önüne geleni sosyal medya uzmanı yaparsan Ülker gibi darbe yer reklam olursun!

Önüne geleni sosyal medya uzmanı yaparsan Ülker gibi darbe yer reklam olursun!

Bugün bir Nisan, dünya genelinde şakaların havada uçuştuğu bir gün olarak kabul edilir. 31 Mart gecesi şaka gibi bir olay ile sosyal medya tam anlamıyla ayağa kalktı. Ülker bir reklam filmi yayınladı, bu reklam filmi büyük bir kitle tarafından darbe mesajı olarak algılandı. Sonra ne mi oldu? Capsler havalarda uçuştu, videolar birbirini kovaladı, yorumlar üst üste geldi. Sokağa çıkıp nöbet tutan insanlar bile gördük. Sanki bu ülke 15 Temmuz gibi bir kara gün atlatmamış bütün güvenlik güçleri ve emniyet birimleri uyuyor algısı yaratıldı.

Size Ülker'in kelimenin tam anlamıyla fiyasko reklam filminden bahsetmeyeceğim, ben komplo teroisi uzmanı değilim, Youtube'da komplo teorisi videolarıda izlemem. Herkes uzman olduğu konu hakkında yorum yapar. Şimdi gelelim konumuza. Büyük bir şirketten bahsediyoruz, büyük bir ticaret niteliği olan. Koskoca şirketin sosyal medyasından bir video yayınlandı ve bu video sosyal medyada ne kadar hassas olduğumuzu bir kez daha açığa çıkardı. 

Bir sosyal medya ve seo uzmanı olarak size net birşey ifade edeyim, eğer bu reklam filmi Ülker'in müdürleri, yetkilileri ve sosyal medyasından sorumlu olan her kim ise, bu şahıs yada kişilerin bilgisi dışında yayınlandıysa, Ülker insan kaynakları müdürleri ile acil toplantı yapmalı. Böyle bir saçmalık olamaz. Neden saçmalık? Çünkü siz bir sosyal medya uzmanısınız, büyük bir şirketin hesaplarını kontrol ediyor, paylaşımlarını, reklamlarını binlerce kişiye ve kamuoyuna sunuyorsunuz. Ürettiğiniz yada oluşturduğunuz içeriği mutlaka bir müdür yada yetkili kontrol etmek zorundadır. Eğer istem dışı bir paylaşım yapılmış ise ya hesap hacklenmiştir, yada koskoca şirketin sosyal medyasını yöneten kişiler kötü niyetlidir. Ben 29 yaşındayım, birçok sektörde iş deneyimim oldu, özellikle kurumsal firmalarda eğer bir personel hata yaparsa sorumlu net bir şekilde onun müdürüdür. 

İlgili şirketin sahibi yada yöneticisi milletimizin yanındayız, sorumlular hak ettiklerini bulacaktır diyerek açıklama yapıyor. Bu açıklama bize iki durumu açık ve net gösteriyor. 

1. Ya koskoca Ülker sosyal medyayı hiç önemsemiyor ve sıradan birine bu sayfasını teslim ederek çok büyük bir hata yapmış. 

2. Bu olay tamamen onaylardan geçmiş ve sorumlu müdürün yada yöneticinin bilgisinde paylaşılmıştır.

Eğer bu iki seçenek ile alakasız bir durum varsa koskoca Ülker bütün kadrosunu gözden geçirmelidir. Yoksa önemsemedikleri o sosyal medya bu gece yaşanan kötü marka zedelenmesine sebebiyet verebilir.

Bu durumun aslında nasıl ortaya çıktığını zaten işin uzmanları çözecektir. Şirket içerisinde bir komplocu mu var? Yada bu reklam filminin gerçekten bilinçli şekilde yayınlanmasına izin mi verildi anlaşılacaktır.

Özetle sevgili firma, şirket ve işletme sahipleri, hatta hesaplarını ajanslara, sosyal medya uzmanlarına teslim eden ünlülerimiz. Dikkat etmeniz gereken konular tamamen şunlar;

1.Her önünüze geleni sosyal medya uzmanı zannetmeyin.

2. Sosyal medya konusunda uzman olarak kabul edilecek kişiden herhangi bir sertifika beklemeyin. Parayı bastırınca gözlemlediğim kadarıyla 4 haftada herkes sosyal medya uzmanı oluyor.

3. Sosyal medya hakkında her kitap yada kitapçık yazanı otorite kabul etmeyin. Olay kitap yazmak ile bitseydi ben ve sektörden birçok arkadaşım bugün bu sektör hakkında üniversitelerde ders veriyor olurduk.

4. Bir kişiye sosyal medya hesaplarınızı emanet ettiğinizde daima paylaşımları kontrol edin yada ettirin yoksa garip sürprizler ile karşılaşırsınız topkı bu geceki gibi.

Sosyal medya uzmanlığı konusunda günümüzde para kazanmak isteyen çoğu kişi Youtube'dan bir video izleyince iki makale okuyunca, heleki biraz takip, paylaşım, beğeni sistemlerini çözünce kendini uzman olarak adlandırıyor. Sosyal medya yönetimi ve arama motoru optimizasyonu ( seo ) bu kadar basit olsaydı her kurulan firma dünya devi olurdu. Bir sosyal medya uzmanını test ederken ilk olarak referanslarını istemek yerine, size sunacağı fikirleri ve reklam stratejilerini dinlemelisiniz. Referans istemek ve görmekle uzman seçerseniz, 1.500 TL karşılığı size dakikalar içerisinde bir firma oluşturup, 10 dakikada logo tasarlayıp, gerekli yerlere para yedirince, sosyal medyada paylaşım ve etkileşim yaptırarak saçma sapan ama size çekici gelecek örnekleri oluşturur sizde önünüzde görür ve sonra sonuçlarına katlanırsınız.

Sosyal medya uzmanı seçerken bir ajans ile çalışacaksınız şunu artık anlayın. Kendini geliştirmiş bir sosyal medya yönetim uzmanı, ya zaten size bireysel olarak gelir, yada işinde çok iyiyse siz onu keşfedersiniz, şu an bu makaleyi okuyarak beni tanıdığınız gibi. Ajansların çoğunda daha kendini pazarlayamayan ne iş olsa yaparım diyen emekçi insanlarımız mevcuttur. Bunuda dikkate alın. Sosyal medya uzmanlığı sadece kişilerden gelen sorulara cevap vermek değildir. Sadece sorun çözmek yada ürün paylaşımı yapmak değildir. Sosyal medya uzmanlığı ekip çalışmasıdır, şirket sitesinin her editörü ile uyumlu çalışmaktır, Google, Yandex, Bing, Yahoo algoritmalarını takip etmektir. Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya paylaşım devlerini iyi analiz edebilmek, hangi reklamı ne zaman nasıl ne şekilde yayınlayacağını bilmektir. Kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar güvenilir ve bu işi iyi yapan ajanslarda iş bulmak istiyorsanız, büyük firmaların vazgeçilmezi olmak istiyorsanız sizde bir uzmandan yardım almalı ve işi öğrenmelisiniz. Mesela ben? ben bu ülkede Twitter'ın T harfi bilinmiyorken, bu işi çözen saygın bir uzmandan bu işi öğrenmiş biriyim kendisi son dakika haberlerinde uzman bir Türk'tür, son dakika olayalarını ülkemiz o kişinin sayfasından takip eder. Tabiki temel adımları öğrenirsiniz, sonraki evrede bu işin % 70'i tamamen kendinizi geliştirmeniz ve araştırma yapmanızdır.

Bu iş bu kadar kolay olsaydı dediğim gibi her firma bugün dünya devi olurdu.

Ülker'in bugün ya isteyerek yada istemeden Türkiye sosyal medyasına yaşattığı durum birçok firmaya ders olmalı. Ciddi şekilde önemsenmeli. Eğer siz değerli girişimciler yada şirket sahipleri, patronlar, co-founderlar, ownerlar '' SOSYAL MEDYA NEYMİŞ VERİRİM ASGARİ ÜCRETİ ALIRIM BİR PERSONEL HATTA VAROLAN PERSONELLERİMDEN BİRİNE YAPTIRIRIM ''  mantığı ile hareket ederseniz.

Alırsınız bir sosyal medyacı, şahıs sizin firmanızı uçuracağım der sizden reklam bütçesini ister, sonra dayar sitenize ve hesaplarınıza spam traifiği, takipçiyi, beğeniyi, verir Google Adwords'e, Facebook'a, Twitter'a, Youtube'a, Instagram'a reklamı. Sizde analitik sayfanızda görürsünüz spam trafiği ve bu reklamlardan gelen bir tutam organik kullanıcının aslında uzman diye işe aldığınız kişinin yaptığı çalışma ile geldiğini düşünürsünüz.Sonuç hüsran olur. 

Sosyal medya uzmanlığı çocuk oyuncağı değildir. Firmanızı vezirde eder, rezilde.

Saygılar

Özel Haber

Emre Ata

Habermark Teknoloji