• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Suruç katliamı sonrası 1308 kişiye tutuklama!

Suruç katliamı sonrası 1308 kişiye tutuklama!

Suruç katliamı sonrası 1308 kişiye tutuklama!

Adalet Bakanı Kenan İpek Suruç katliamı hakkında gerçekleştirdiği açıklamada, “22 Temmuz’da Suruç katliamı sonrası çok etkin bir şekilde yapılan çalışmalarda bu tarih itibariyle PKK, KCK, YGH, YDGH örgütüne mensup bin 308 kişi tutuklandı” ifadelerini kullandı. Suruç katliamı son dakika, Suruç patlama son durum. Suruç'ta ne oldu?

Adalet Bakanı İpek, Ankara Hakimevi’nde yargı muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Cezaevleriyle ilgili bilgi veren İpek, “Şu anda Türkiye genelinde 361 ceza infaz kurumumuzda 173 bin 87 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bu hükümlü ve tutukların 44 bini hükümlü açık cezaevlerinde cezalarını infaz ediliyor. Hükümlü ve tutukluların suç gruplarına baktığımızda 163 bin 391’i adli suçlardan, 7 bin 447’si terör suçlarından, 2 bin 249’u da diğer örgütlü suçlardan hükümlü ve tutukludur. Tutuklu ve hükümlü oranına dair baktığımız zaman 25 bin 698’i tutuklu, 147 bin 389’unu da hükümlü olduğunu görüyoruz. Diğer cezaevlerimizdeki hükümlü ve tutukların 164 bin 105’i erkek, 6 bin 307’si kadın, 2 bin 287’si de çocuk” diye konuştu.

“BUGÜN İTİBARİYLE 264 TUTUKLU, 7 HÜKÜMLÜ OLMAK ÜZERE 271 DEAŞ MENSUBU CEZAEVLERİMİZDE BULUNMAKTADIR”

22 Temmuz’da Suruç katliamı sonrası çok etkin bir şekilde yapılan çalışmalarda bu tarih itibariyle PKK, KCK, YGH, YDGH örgütüne mensup bin 308 kişinin tutuklandığını bildiren İpek, “DAEŞ, El Kaide’ye mensup 276 tutuklama. DHKP-C ve diğer sol terör örgütlerine mensup 89 kişi tutuklanmıştır. Toplamda bin 673 tutuklanma olayı oldu. 22 Temmuz tarihi sonrası bin 463 kişi hakkında da mahkemelerimize adli kontrol kararı verildi. 22 Temmuz itibariyle cezaevlerimizde DEAŞ’a mensup 6 hükümlü ve 52 tutuklu kişi bulunuyor. Bugün itibariyle 264 tutuklu, 7 hükümlü olmak üzere 271 DEAŞ mensubu cezaevlerimizde bulunmaktadır. 22 Temmuz’dan sonraki yapılan çalışmalarda ve operasyonlarda tutuklanan kişi sayısı da 212. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’muzda bazı il ve ilçelerde sözde özerklik ve özyönetim açıklayan, ilan eden belediye başkanlarımız, il ve ilçe başkanlarımız oldu. Bunlarla ilgili de şuan itibariyle 28 tutuklama, 23’te adli kontrol kararı verilmiş bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“CEZAEVLERİNDE BULUNAN TERÖR SUÇUNDAN TOPLAM 7 BİN 469 HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU”

Bakan İpek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cezaevlerinde bulunan terör suçundan toplam 7 bin 469 hükümlü ve tutuklunun dağılımına da bakacak olursak, PKK’dan ki en kalabalık grubu PKK oluşturuyor. Toplam 5 bin 534 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. KCK’dan 366. DHKP-C 292, Devrimci Karargah Örgütü 11, MLKP51, TK/PML-TİKKO 93 diğer sol örgütlerinden 243 olmak üzere 6 bin 590 sol örgüt diyeceğimiz örgütlerden hükümlü ve tutuklu var. Hizbullah 292, El Kaide 90, Sivas olayı 25, İBDA/C 15, İslami Hareket 20, Hizb-Üt Tahrir 12, DAEŞ 271, diğer sağ örgütler ki bunun içerisinde paralel yapı değimiz örgütte var, bundan da şuan itibariyle cezaevlerimizde 154 tutuklu var. Toplam 7 bin 469 terör suçundan hükümlü ve tutuklumuz bulunuyor. Bunların suçlara göre dağılımına bakacak olursak birinci sırada hırsızlıktan 37 bin 951, ikinci sırada uyuşturucu suçu 32 bin 397 hükümlü ve tutuklumuz var. Adam öldürme suçu 3.sırada 28 bin 585, yaralama 21 bin 107, yağma veya gasp 20 bin 993, cinsel suçlarla ilgili de 14 bin 230. Cezaevlerimizde yabancı hükümlü ve tutuklulara baktığımız zaman toplam 3 bin 565 yabancı hükümlü ve tutuklu var. Bunlardan birinci sırada Suriyeliler oluşturuyor. Toplam bin 140 Suriyeli, ikinci sırada İranlılar 414, üçüncü sırada 245 ile Gürcistan geliyor.”

2005 yılında denetimli serbestlikle ilgili çıkarılan kanunla beraber Türkiye’nin yeni bir sisteme geçtiğini hatırlatan İpek, “Denetimli serbestlik tedbiri altında bugün itibariyle yaklaşık 239 bin kişi hakkında toplam 294 bin 18 dosya üzerinde işlem yapılmaktadır. Bu kişilerden 58 bin 324 kişi infaz kanunun 105.maddesi uyarınca erken tahliye olup denetimli serbestlik tedbiri olanlardır” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN HALK TARAFINDAN SEÇİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN BİN 300 DOSYA ÜZERİNDEN KOVUŞTURMA İZNİ İSTENDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan hakaretlerin yargı üzerinde Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yapıldığına değinen İpek, “Sanki Avrupa’da Avrupa Birliğine üye ülkelerde devlet başkanlarına hükümet başkanlarına yapılan hakaretin suç olmadığı vurgusu yapılıyor. Bu aslında doğru değil. İtalya, Polonya, Almanya, Fransa, İsveç, İngiltere gibi ülkelerde devlet veya hükümet başkanlarına yapılan hakaret para cezası veya hapis cezası düzenlenmiş bulunuyor. Bu söylenenlerin doğru olmadığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçildiği tarihten itibaren bin 300 dosya üzerinden kovuşturma izni istendi Adalet Bakanlığından, biz bunun 862’sine kovuşturma izni verdik, 30 adetine kovuşturma izni vermedik. Diğerleri de devam ediyor. 301.maddeyle ilgili bin 94 dosyada kovuşturma izni istendi. Türkiye Cumhuriyeti devletin kurum ve organlarını aşağılama eylemiyle ilgili, bin 94 dosyadan biz 198’ine soruşturma izni verdik. 837 adetine ise soruşturma izni vermedik eleştiri sınırları içerisinde kaldığını düşünerek” ifadelerini kullandı.

“PARALEL DEVLET YAPILANMASIYLA İLGİLİ 112 TUTUKLU BULUNUYOR”

Paralel devlet yapılanmasıyla ilgili 112 tutuklu olduğunu hatırlatan Bakan İpek, “Şuanda 28 ilde soruşturma başladı devam ediyor. Bazı yerlerde kamu davası açıldı. Bu soruşturma ve kovuşturmalarda 750 şüpheli veya sanık bulunuyor Özerklik ve özyönetimle ilgili olarak da 9 bölgede 28 tutuklu, 23 adli kontrol kararı verildi. 14’ü hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Bu kişiler aranıyor” bilgisini verdi.

“BASIN KARTI OLAN İKİ KİŞİDEN HİDAYET KARACA ÖRGÜT KURMAK VE YÖNETMEK SUÇUNDAN BU İDDİAYLA TUTUKLU BULUNUYOR”

İpek, “Bizim elimizdeki kayıtlara göre gazeteci olduğunu beyan eden 42 kişi ceza infaz kurumlarında bulunuyor. Bunların sadece 2’sinin basın kartı sahibi olduğunu biliyoruz. Bunların hiçbiri gazetecilik faaliyeti nedeniyle ceza infaz kurumlarında bulunmuyor. Suçları terör, gasp, hırsızlık suçları. Cezaevinde basın kartı olan iki kişiden Hidayet Karaca örgüt kurmak ve yönetmek suçundan bu iddiayla tutuklu bulunuyor. Yaşar Oflaz ise kaynak göstermeksizin yeniden yayım suçundan hükümlü olduğu anlaşılıyor” diyerek sözlerien devam etti.

“2014 yılı içerisinde yargıya gelen iş yükü sayısı, dosya sayısı, müracaat sayısı 6 milyonu geçiyor 6 milyon 117” diyen İpek, “Bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Sadece Yargıtay’da iş mahkemeleriyle ilgili 5 daire görev yapıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yargıya gelmeden önce birçok itilafı biz çözebiliriz. Bu çalışmaların içerisinde sendikalar mutlaka olacak. Barolarımız ve avukatlarımız mutlaka olacak. Ticaret davaları, tüketici davaları da artık yargıya gelmeden önce kurulacak mekanizmalarla bu sayının aşağı çekilebileceğini düşünüyoruz. 6 milyon civarında gelen iş yükünün yargıya bu çalışmalardan sonra 4 milyona kadar düşürülebileceğine biz inanıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

15 yerde Türkiye genelinde adli yargıyla ilgili istinaf mahkemeleri, 8 yerde de idari yargıyla ilgili istinaf mahkemelerinin bina sorunun, personel sorunun çözüldüğünü bildiren İpek, “Önümüzdeki ay personel atamalarını da yapacağız. Ocak ayı itibariyle burada görev alacak hakim ve savcılarla ilgili HSYK kararname çalışmalara başlayacak. Haziran ayı itibariyle kapıları açmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Habermark