• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Gezi Parkı davasında karar açıklandı! Kim ne cezası aldı?

Gezi Parkı davasında karar açıklandı! Kim ne cezası aldı?

Gezi Parkı davasında karar açıklandı!

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7’si yabancı uyruklu olmak üzre 255 kişinin yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. Gezi parkı davası sonuçları 23.10.2015. Gezi Parkı davasında ne sonuç çıktı? Gezi parkı Davasında kim ne ceza aldı? Gezi parkı Davası kararları açıklandı 23.10.2015. Gezi Parkı davası son dakika. 

Gezi Parkı davası sonucunda,4 sanığı ibadethaneyi kirletmekten 10 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, doktor olmadıkları halde doktorluk yapan 3 sanığın ise 2 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, diğer sanıkların bir kısmına berat kararı verirken, bir kısmını da çeşitli suçlardan hapis cezasına çarptırdıkları kamuoyu bilgisine sunuldu.

Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız olmuştu.

“CAMİ İÇERİSİNDE SİGARA İÇEN GÖRMEDİM”

Olayların yoğun olarak yaşandığı gece, camide görevli olduğunu belirten tanık Savaş Dinç, camiye ayakkabıları ile girenlerin olduğunu ancak cami içerisinde sigara içen kimse görmediğini ifade etti.

Dışarıda polisin attığı gazdan etkilenenlerin camiye sığındığını aktaran Dinç “Olay gecesi yaralananlar camiye getiriliyordu. Gelenlere ayakkabıları ile girmemeleri konusunda uyardım. Kalabalıkla mücadele edemeyince hasır sermeye başladım. Cami içerisinde alkollü olduğunu düşündüğüm biri vardı. Alkol kokuyordu ve ayakta durmakta güçlük çekiyordu. Ayakkabı ile girmemesi konusunda uyardığımda kalabalık bir şekilde tepki gösterdiler. Bunun üzerine bizde hasırları serdik. Cami içerisinde sigara içen ya da başka bir şey içen kimseyi görmedim. Bir ara çok gaz sıkıldığında cami içerisinde bizde etkilendik ve müezzin odasına sığındık” dedi.

Camiye sığınanların sabah camiden ayrıldıklarını aktaran tanık Dinç “sabahleyin dışarıdaki kameraların ve kırılmış olduğunu gördüm. Kimin kırdığını bilmiyorum. Caminin kapı pide kırılmıştı. Ama kapıda herhangi bir şey yoktu” diye konuştu.

Duruşmada daha sonra ifade veren tanık Sercan Özcan ise olay anında çalışmadığını belirtti. Kendi mesai saatinde olay yaşanmadığını ifade eden Özcan “Kameraların kırılmış olduğunu gördüm. Arkadaşların anlattığına göre Geziciler kırmış Ben görmedim” ifadesini kullandı.

“TÜM SANIKLARIN BERAATİNE KARAR VERİLSİN”

Tanık ifadelerinin ardından hakim kararını açıklayacaklarını belirterek sanıklara ve avukatlara söz vererek son savunmalarını yapmalarını istedi.

Söz alan sanıklar beraatlerini talep etti. Söz alan avukatlar ise dosyada herhangi bir delil olmadığını ve tüm sanıkların beraatine karar verilmesini istediler. Avukatlar ayrıca sanıkların yargılanmasına yol açan sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

“YANLIŞ ZAMANDA YANLIŞ YERDEYDİM”

Avukatların ardından mahkeme sanıklara son sözlerini sordu.

Son sözü sorulan Ahmet Küçükkayalı “Doğru zamanda doğru yerdeydim. Yanlış bir şey yapmadım. Demokratik hakkımı kullandım Beraatimi talep ediyorum” derken sanık Armağan Hasan Çoban ise “Yanlış zamanda yanlış yerdeydim. Onun için buradayım. Beraatimi istiyorum” dedi.

Son sözü sorulan diğer sanıklarda beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Son sözlerin alınmasının ardından mahkeme karar için duruşmaya bir saat ara verdi.

244 SANIK HAKKINDA HAPİS KARARI

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme 244 sanığı 2 ay 15 günden 14 ay 15 güne kadar çeşitli hapis cezasına çarptırdı.

Asistan doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan ile Emre Öztürk ve Deniz Heybet Yılmaz’ı “ibadethaneyi kirletmek” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme verilen cezayı erteleyerek sanıkların 1 yıllık denetime tabi tutulmasına karar verdi.

3 sanık hakkında, “kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” ve “özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak” suçlarından 5 ay hapis cezası veren mahkeme bu sanıklar yönünden bir daha suç işlemeyeceklerine dair olumlu kanaat oluşmadığından cezayı ertelemedi.

Diğer sanıklar hakkında “2911 sayılı kanuna muhalefet”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “alenen birden fazla görevli memura hakaret ve “mala zarar verme” suçlarından 2 ay 15’er günden 14 ay 15’er güne kadar değişen hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların bir kısmı hakkında duruşmadaki iyi halini ve sabıkasız oluşlarını göz önünde bulundurarak cezalarını ertelerken bir kısmının hakkında ise tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin kanaat oluşmadığından verilen hapis cezalarını ertelemedi. Mahkeme 33 sanık yönünden verilen hapis cezalarını adli paraya cezasına çevirdi.

Yargılama aşamasında ifadesi alınamayan 4 sanığın dosyasını ayıran mahkeme 7 sanığın ise tüm suçlardan beraatine karar verdi.

SANIKLARIN 11 YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 7’si yabancı uyruklu 255 kişi hakkında hazırlanan iddianame Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin pencere önünde içi boş ezilmiş halde bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, söndürülmüş sigara izmaritleri bulunduğu belirtilmişti.

İddianamede, 7 si yabancı uyruklu 255 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevini usulsüz üstlenme ve kamu malına zarar verme, özel kıyafetleri usulsüz kullanma, suçluyu kayırma, ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme ve hırsızlık” suçlamalarından 1 yıldan 11,5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Habermark Son Dakika