• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Vitalik Buterin endişelerini dile getirdi

Vitalik Buterin endişelerini dile getirdi

Dünyanın sevilen kripto konferanslarından biri olan ETHenver, bu yıl 11 Şubat – 21 Mart tarihleri ​​arasında gerçekleşti. Konferans, yılın geliştirici odaklı ana etkinliği. Mutlu saatler, açık barlar ve after party’lere ek olarak yeni Blockchain yenilikleri hakkında bilgi edinmek için birçok fırsat sunar. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin doğal olarak tüm konferansın yıldızıydı. Butlerin, içki içmediği ve kalabalıkta rahatsız hissettiği için after party’lere katılmasa da, kripto endüstrisi ve Ethereum’un geleceği hakkındaki düşüncelerini paylaşmak için her fırsatı değerlendirdi. ETHDenver’ın son gününde Time Magazine, Buterin ile kriptonun geleceği hakkındaki endişelerini paylaştığı 80 dakikalık bir röportaj yaptı.

Buterin, madenciliğin kirlilikteki ağır payına, kriptonun vergi kaçakçılığı ve kara para aklama aracı olarak kullanılmasına ve düşünülemez dolandırıcılık için bir platform sağlamasına atıfta bulunarak , “Kripto, yanlış uygulandığı takdirde çok fazla distopik potansiyele sahiptir” dedi. Endişelerinin çoğu, Buterin’in vizyonlarının tersi bir yöne giden gerçeklikten kaynaklanmaktadır.

Deney İçin Bir Platform Olarak Ethereum

Buterin, Ethereum’un gelecekte sosyal deneyler için bir fırlatma rampasına dönüşmesini istiyor. Platformun daha adil oylama sistemleri, şehir planlaması, evrensel temel gelir sistemi ve benzeri kamu projeleri için denemelere ev sahipliği yapmasını istiyor. Buterin, bu tür projelerle Ethereum’un otoriter hükümetlerin gücünü ve Silicon Walley’nin dijital yaşamlarımız üzerindeki egemenliğini dengelemesini istiyor.

Buterin, merkezileşme konusunda her zaman çok dikkatli olmuştur. Bu, topluluğu etkilemekten endişe duyduğu için kendisini Ethereum’un “kurucusu” olarak ortaya koymamaya kadar gitti. Bu yüzden halk önüne çıkmayı mümkün olduğu kadar minimumda tutmaya çalıştı.

Buterin

Bununla birlikte, Ethereum ile ilgili gelecekteki vizyonunun açgözlüler tarafından hızla ele geçirilebileceğini de kabul ediyor. Bu nedenle, Ethereum’un geleceğini doğru yönde dürtmeye yardımcı olmak için isteksizce kendisini daha kapsamlı bir kamu rolünde konumlandırıyor.

Ademi Merkeziyetçilik Buterin’i Geride Bıraktı

Ethereum ağı için önemine rağmen, hala istediği itmeyi yaratamıyor. Bunun nedeni, Ethereum’u tamamen merkezi olmayan şekilde tasarlayanın kendisinden başka kimse olmamasıdır. Buterin, kendisi de dahil olmak üzere Ethereum üzerinde tek taraflı güce sahip olan herkesin fikrini reddediyor.

Bu nedenle blog yazıları, röportajlar, konuşmalar ve araştırma yaparak sadece önerilerde bulunmaktan öteye geçemez. Ancak yöntemlerinin toplum üzerinde etkisini gösterdiğini söylemek zor. Sesi duyulmamış gibi hissediyor. Endişelerini şöyle dile getiriyor: “Çok fazla bağırıyorum ve bazen bu bağırmak rüzgara karşı ulumak gibi geliyor.”

Zenginliğin Aşırı Genişlemesi

Buterin’in endişelendiği ve toplumu kendi vizyonunun aksi yönüne sürükleyen bir başka şey de, servetin aşırı genişlemesinin yarattığı dikkat dağınıklığıdır. Pazarın üstel büyümesi hakkında yorum yapıyor ve şöyle diyor: “ En büyük ayrım, kesinlikle bu insanların çoğunun para kazanmayı önemsemesiydi. Benim için, bu tamamen hedefim değildi. Kesinlikle sadece yat ve Lambos satın alan birçok insan var.”

Buterin, Lamborghini’nin lüks spor otomobilinin kripto alanında bir başarı sembolü olarak ortaya çıkmasına atıfta bulunuyor. Yatırımcılarına etkileyici geri dönüşler alan insanlar, hem kripto alanının hem de kripto meraklılarının güvenilirliğini kanıtlamak için kriptolarını Lamborghini’ye alenen harcadı. Bu, kripto topluluğunda o kadar iyi kök saldı ki, “Ne zaman Lambo?” kripto sözlüğüne doğru yol aldı. Buterin, bu aşırı genişlemenin ve utanmazca zenginlik gösterilerinin topluluk için yıkım yarattığını düşünüyor. Onları kripto alanının ne olabileceğinden ziyade karı takip etmeye itiyor.

NFT Bir Kumardır

Buterin, zenginliğin aşırı genişlemesinden bahsederken NFT konusuna da değindi. NFT’lerin aynı zamanda zenginlik sembolü haline geldiğini ve üst düzey kumar gibi davrandığını belirtti. Bored Ape Yacht Club NFT’lerine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Tehlike şu ki, bu 3 milyon dolarlık maymuna sahipsin ve bu, kumarın farklı bir türüne dönüşüyor.”

Buterin, NFT’lerin yükselişini tahmin etmedi. Hiç şüphesiz Ethereum ağının büyümesine ve Ether fiyatına katkıda bulundular. Ancak, hacimleri nedeniyle şebekeyi de boğdular ve bu da gaz ücretlerinde keskin bir artışa neden oldu. Daha da önemlisi, Ethereum’un büyümesini Buterin’in vizyonlarından daha fazla dürtüyorlar.