• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Türkiye metaverse için her şeyi yapıyor, ancak halk hazır mı?

Türkiye metaverse için her şeyi yapıyor, ancak halk hazır mı?

“Gelecek onu tasarlayanındır” sloganıyla yola çıkan Forum Metaverse, kongre, bakanlıklar ve cumhurbaşkanlığından 2000’den fazla katılımcıyı ağırladı. Misafirler, varışta çeşitli gösteriler yoluyla metaverse’yi deneyimleyebilir, ardından fırsatları ve riskleri tartışmak için tartışma oturumlarına geçebilirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital dönüşümün vurgulandığı etkinliğin açılışını yaptı. Dünya çapındaki harekete değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’yi ‘dijital seferberlik yılı’ ilan ederek, gençlerin yabancı kültürlere bağlanmasını önlemek için Türkiye’nin kendi dijitalleşmesini üreteceğini söyledi. dedi ki : “Özgün teknolojilerimizi, yazılımlarımızı ve içeriğimizi üretmeden barışı bilemeyiz. Milletimizin aklının ve kalbinin geleceği başka milletlerin kanallarına bağımlı hale gelirse geleceğe güvenle bakamayız.”

Motivasyonunun etnosentrikliğine bakılmaksızın, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin meta evrene büyük yatırım yapacağını açıkça belirtti.

Eğitim İlk Adımdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın coşkusunu takip eden Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, metaverse uygulamasının ilk adımının eğitim alanı olacağını duyurdu.

Özer’e göre, metaverse eğitimine başlamak için uygulamalı teknik eğitim süreci gerektiren birkaç alan pilot programlar olarak seçildi. Gerekli deneyimler geliştirilirken, öğretmenlere eş zamanlı olarak metaverse konusunda eğitim verilecektir. Bu programlar başarılı olduktan sonra, metaverse sonuçları için eğitimdeki diğer alanlar dikkate alınacaktır.

Özer, birçok kuruluşun çırak yetiştirecek uygun bir eğitmenden yoksun olduğunu söyledi. Metaverse’in uygulanması, Türkiye’nin her yerinden çırakları doğrulanmış bir eğitmen huzurunda bir araya getirerek bu sorunla mücadeleye yardımcı olacaktır. Bu sayede hem çırak sayısı hem de aldıkları eğitimin kalitesi artacaktır. Özer, şunları kaydetti: “2022 sonuna kadar 1 milyon çırak hedefliyoruz. Pek çok kuruluşta eğitmen yok. İlgili tüm personel eğitimlerini almaya çalışmaktadır. İnşallah bu proje ile mayıs ayına kadar usta çırak sayısı 400’ü geçecek” dedi.

Özer, bu programlara ayrılan yıllık bütçenin 282 milyon lira, yaklaşık 19 milyon dolar olduğunu kaydetti. Bu bütçenin bir kısmının teknik eğitim için metaverse oluşturmanın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşündüğü gibi ‘otantik metaverse içeriği’ oluşturabilecek geliştiricilerin yetiştirilmesine harcanacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

metaverse

Olumsuz Halk Tepkisi Eğitim İhtiyacını İşaret Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerindeki özgünlük ve yabancı düşmanlığı, yaklaşmakta olan 2023 genel seçimlerine hazırlık yapıldığını gösteriyor. Türkiye’de yüksek sayıda kripto benimsenmesi ve kriptonun siyaset üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi tanıtım için yutturmaca kullanması şaşırtıcı değil. Ancak Bakan Özer’in açıklamasından bir gün sonra #NOMetaverseinEducation (#EğitimdeMetaverseHAYIR) Türkiye’de bir Twitter trendi haline geldi . Bazı tweet’ler çocukların radyasyona maruz kalmasıyla ilgili endişelerini dile getirirken, çoğu sadece tanıdık olmayan ve ‘kontrol edilemez’ olandan korktuklarını ifade etti.