• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Solana (SOL) Nedir, Nasıl Alınır?

Solana (SOL) Nedir, Nasıl Alınır?

Solana (SOL) Nedir, Nasıl Alınır?

Solana, takas edilemez tokenler (NFT’ler) ve merkezi olmayan finans (DeFi) söz konusu olduğunda dünyanın en popüler blok zincirlerinden biridir. Şu anda dünya çapında dördüncü en popüler kripto para birimi olarak sıralanıyor ve özellikle Solana NFT’lerine olan ilginin arttığına şüphe yok.

Kullanıcılar daha hızlı ve daha ucuz işlemlere sahip platformlar istiyor ve Solana bu taleplerin her ikisine de cevap veriyor. Sonuç olarak, bir dizi önde gelen platform Solana ile entegre olmaya geçiyor veya zaten entegre oluyor. Ve gittikçe daha fazla entegrasyon eklendikçe, kullanıcılar sürekli artan hızlarda Solana’ya geçiyor.

Bu açıdan, Solana NFT’leri Web3’ü bir süre sonra vuracak en önemli şeylerden biri. Ancak ne yazık ki, yeni blok zincirlerine ve NFT pazarlarına giriş yapmak biraz göz korkutucu olabilir. Neyse ki, nft şimdi yardım etmek için burada. Bu kılavuz, Solana ekosistemine katılmak için bilmeniz gereken her şeyde size yol gösterecektir. Burada, Solana’nın ne olduğuna, nasıl çalıştığına, Solana kriptosuna ve NFT’lere neden bu kadar ilgi duyulduğuna ve bu yeni, yeni dünyadan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinize derinlemesine bir dalış yapıyoruz.

Solana Nedir?

Kısacası, Solana halka açık, açık kaynaklı bir blok zinciridir. Çok çeşitli ölçeklenebilir merkezi olmayan uygulamaları (dApps) barındırmak için inşa edilmiştir ve yerel kripto para birimi SOL’dir. Dünyanın en popüler blok zincirlerinin geri kalanı gibi Solana da akıllı sözleşmeleri destekler. NFT’ler akıllı sözleşmeler kullanılarak basıldığından ve alınıp satıldığından bu kritik derecede önemlidir – sahiplik atar, kullanıcıların NFT’deki dijital varlıklara erişmesine izin verir vb.

2017 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan Solana, Ethereum ve Bitcoin gibi diğer blok zincirlerinin ölçeklenebilirliğini sınırlayan yüksek maliyetleri ve yavaş işlem hızlarını çözmek için tasarlandı. O zamanlar blok zincirleri saniyede yalnızca yaklaşık 15 işlem (TPS) işleyebiliyordu. Büyük kredi kartları ise 65.000 TPS civarında işlem yapabilir. Ek olarak, kullanıcılar bir blok zincirinde giriştikleri her işlem için ücret ödenmesi zorundadır. Popüler NFT lansmanı sırasında olduğu gibi blok zinciri ağları tıkandığı zaman bu ücretler aşırı derecede pahalı hale gelebilmektedir ve yüzlerce dolara yükselebilir. Solana bu sorunların ikisini de çözebilmek için yaratıldı.

Bugün Solana’nın TPS’si Visa ve Mastercard’ınkiyle rekabet ediyor ve onu hız ve küresel ölçeklenebilirlik açısından endüstri lideri yapmaktadır. Ek olarak, Solana’nın fiyatı şaşırtıcı derecede düşüktür. NFT ticaretine katılabilmek için yüksek risk eşiğine sahip olmayanlar için kullanmayı zorlaştıran Ethereum ve yüksek ücretlerinden farklı olarak, Solana’nın işlem ücreti sadece bir kuruşun küçük bir kısmıdır. Bu, Solana’yı oldukça popüler yapmaktadır ve kriptoda en hızlı büyüyen ekosistemlerden biri haline gelmiştir.

Solana Nasıl Çalışır?

Solana, Hisse Kanıtı (PoS) ve Geçmiş Kanıtı (PoH) mekanizmalarının bir kombinasyonu üzerinde çalışır. Bu algoritmalar, Ethereum ve diğer blok zincirler tarafından kullanılan İş Kanıtı (PoW) mekanizmalarıyla keskin bir tezat oluşturuyor.

Kısacası, PoW, blok zincirine bloklar ve işlemler ekleyebilmek için karmaşık bulmacaları çözmek için bilgisayarların birbirleri ile rekabet etmesini gerektirmektedir. Bu bulmacalar oldukça karmaşık ve çözülebilmesi çok fazla bilgisayar gücü gerektirir, bu da astronomik miktarlarda enerji kaybına neden olur. Solana bu bulmacaları denklemden çıkarır. Sonuç olarak, aynı tür çevresel bozulmaya neden olmaz ve TPS performansı çok daha yüksektir. Ethereum, Solana ve diğer NFT blok zincirlerinden bazılarının hızlı bir karşılaştırmasını görmek istiyorsanız, aşağıdaki resim oldukça iyi bir genel bakış sunuyor.

Binance 20 komisyon indirimi

Solana Token Nereden Satın Alabilirim?

Solana SOL token, çoğu büyük kripto borsasında satın alınabilir; Binance, FTX, KuCoin, Gate.io, Kraken, Huobi Global ve OKX. Uniswap ve Sushiswap gibi merkezi olmayan borsalarda (DEX’ler) de bulunabilirler.

Binance %20 Komisyon indirimi kodunuz:  HX99GRW3
Binance vadeli işlemler için %10 Komisyon indirim kodunuz: 4816250