• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Trafik Sigortası Fiyatları Düşecek Mi?

Trafik Sigortası Fiyatları Düşecek Mi?

Trafik Sigortası Fiyatları Düşecek Mi?

Ülkemizde trafiğe çıkan her motorlu araç sahibi tarafından yaptırılması yasal olarak zorunlu tutulan bir sigorta türü olan trafik sigortasının zamanında yaptırılması oldukça önemli. Trafikte gerçekleşen her türlü kaza durumunda karşı tarafta oluşan bedeni ve maddi zararları teminat altına alan zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sahipleri çok daha yüksek bedeller ödemek ve ciddi sorunlar ile karşılaşmak durumunda kalabilir.

Trafik sigortası fiyatları 2016 yılında daha da artış gösterdi.  Trafik sigortası fiyatlarında görülen artışta,1 Haziran 2015’te Trafik sigortası Genel Şartları’nda yapılan değişikliklerle beraber sigorta şirketlerinin ödemekle yükümlü olduğu yüksek tazminat tutarlarının da etkisi oldu. 

Araç sahiplerinin trafik sigortası fiyatlarındaki artışın çözümünü trafik sigortası yaptırmamak şeklinde bulmaları halinde karşılacakları cezalara da hazırlıklı olmaları gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba kanun, trafik sigortası ile ilgili düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler trafik sigortası fiyatlarında düşüş sağlamaktan öte, bundan sonra fiyatlarda daha fazla artış olmasına engel olacak. Bu nedenle, trafik sigortası fiyatlarının düşeceği şeklinde bir beklenti ile trafik sigortası yenileme işlemleri ertelenmemeli.  

Trafik sigortası zamanında yenilenmediğinde, sürücülerin çok daha yüksek maliyetlerle karşılaşmaları ve büyük zararlar ile uğraşmak durumunda kalmaları söz konusu.

Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar, trafikteyken trafik ekipleri tarafından tespit edildiğinde 92 TL ceza ödemek durumunda kalır ve araçları trafikten men edilir. Araç sahibi aracını çekilen otoparktan alabilmek için önce zorunlu trafik sigortası poliçesini yaptırmak ve akabinde çekici masrafı ile birlikte aracın otoparkta kaldığı gün sayısı kadar oluşan otopark masrafını ödemek durumundadır. Araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yenilenmezse,  yenilemenin geciktiği her ay için %5 gecikme zammı uygulanır ve aracın otoparkta kaldığı sürenin uzaması nedeniyle aracı almak için ödenecek tutar her geçen gün biraz daha artar.
Tüm bu sıkıntılara ilave olarak araç sahibi kendisine uygulanmış olan para cezasını ödemek zorundadır.  Ceza alan araç sahipleri cezasını iki hafta içerisinde peşin olarak öderse, ceza üzerinden %25 indirim uygulanmakta. Bu sayılanlar işin aslında bir nevi iyi kısmı. Daha da vahim bir tablo ile karşılaşma ihtimali de yok değil. Araç sahibi hatalı olduğu bir kaza durumunda karşı tarafta meydana gelen tüm hasarı, zorunlu trafik sigortası yoksa kendisi ödemek zorunda kalır. Hatalı olan sürücü, karşı taraftaki araçta bulunan kişi veya kişilerin yaralanması durumunda ise hastane masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Sakatlanma ya da ölüm gibi durumlarda ise manevi tazminat ödemek zorundadır.
Trafik sigortasını yenileyecek veya yeni araç alarak trafik sigortası yaptıracak araç sahipleri trafik sigortası maliyetlerini düşürmek için Koalay web sitesine girerek farklı sigorta şirketleri tarafından sunulan fiyat tekliflerini değerlendirip çok daha uygun fiyata sigortasını yaptırabiliyor.