• /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • /TL
    %

Terenin Sağlık Faydaları ve Besin Değeri

Terenin Sağlık Faydaları ve Besin Değeri

Terenin Sağlık Faydaları ve Besin Değeri

Terenin faydalarını merak ediyor musunuz? Bu mucize bitkinin içerisindeki vitaminler insan vücuduna nasıl etki ediyor?
Hindistan ve Avrupa'da, tereni tıbbi özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir. Terede hardala benzer keskin ve bibere benzer bir tat vardır. Ancak bir miktarda olsa sağlık faydaları için en azında salatalarda tüketilmesi gerekir.

Terenin faydaları arasında anti-kanser potansiyeli en yukardadır. Test edilen her sebzede bir anti-kanser skoru bulunur. Sebze glukozinolat içeriğine bu skor hesaplanır. Glikozinolitler kendi biyolojik aktiviteleri sınırlı olsa da, özellikle terede izotiyosiyanatlar ile vücuttan potansiyel kanserojen hücrelerin ortadan kaldırılması teşvik etme yeteneği bulunur.  

Tere Göz Sağlığına İyi Gelir

A vitamini günlük değerinin yaklaşık % 40’ını sağlayan bir tutam tere, göz sağlığına iyi gelen yiyeceklerdendir.  Bildiğiniz gibi, A vitamini ve karotenoidler sayesinde göz, bozukluğu gece görüş, katarakt, retinitis pigmentosa ve hatta yaşa bağlı makula dejenerasyonu riski azalır. Yaşlanmaya karşı körlük sonuçları için tere her gün düzenli olarak tüketilmelidir.
Tere portakaldan daha bile daha fazla C vitamini içerir. Yani portakal nihai C vitamini şampiyonu ise ve tere ondan daha fazla vitamine sahipse, hangisini tercih etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Tere ve portakalın eşit miktarları göz önüne alındığında terede portakaldan yüzde 7 daha çok C vitamini bulunur ve günlük alınması gereken miktarın yüzde 32’sini karşılar. C vitamini cilt, kemikler, güçlü ve sağlıklı diş etleri  için çok önemlidir, ama aynı zamanda gıdalardaki demiri absorbe etmesi için vücudun yeteneğini geliştirerek demir eksikliği önlemeye yardımcı olur.

Bilimsel araştırma C vitamininin ayrıca kardiyovasküler sağlığı geliştirmek için önemli olduğunu kanıtlamıştır. Küçük bir saksıya ya da bahçenize tere kardiyovasküler sisteminizi tutmaya yardımcı olabilirsiniz. C vitamininden 500 miligram aldığınızda bir günlük ihtiyaç dışında iki ay sonra plazma CRP düzeylerinde  % 24 düşüş yaşarsınız. Son kanıtlar CRP düzeylerinin (C-reaktif protein düzeyleri) potansiyel etkisinin kolesterol düzeylerinden daha fazla kişiyi etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle bir kişinin kalp hastalığı riskini azaltması tere ile mümkün olacaktır. Buna ek olarak,  tere K vitamini, kalp ve damar sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Sadece günde bir kere salatada tere tüketmek K vitamini günlük değerinin neredeyse % 100’nü kapsar.
Glucotropaeolin, terede bulunan ana glukozinolatlarından biridir ve benzil izotiosiyanat (BIT), diş çürümelerine mücadeleye yardımcı olabilecek bir bileşiktir.  1988 yılında Microbios Edebiyat yayınlanan bir çalışmada, BIT Streptococcus mutans büyüme ve asit üretimini inhibe ederek diş çürüğü gelişmesine bağlı olan bir bakterileri önlediği kanıtlanmıştır.

Tenin besin değeri hasattan hemen sonra bozulmaya başlar. Bu nedenle, tere sağlık faydalarını maksimize etmek en iyi yollarından biri kendi terenizi büyümektir. Bu sayede her gün tüketeceğiniz kadar tereyi hasat edebilirsiniz. Diğer yiyeceklerin faydaları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Terenin küçük bir yerde bile yetişebileceğini de unutmamalısınız.