• BITCOIN/TL
    2617771,467
    % -1,23
  • ETHEREUM/TL
    105438
    % 3,70
  • RIPPLE/TL
    18.88
    % -0,47
  • BITCOIN CASH/TL
    13024.75,577
    % 0,84
  • LITECOIN/TL
    2473.48
    % -1,00
  • COSMOS HUB/TL
    160.87
    % 0,82
  • CARDANO/TL
    15.11
    % -1,00
  • TETHER/TL
    34.36
    % -0,15

Kalkışma, darbe girişimi esnasında psikolojisi bozulan çocuklar için ne yapılmalı?

Kalkışma, darbe girişimi esnasında psikolojisi bozulan çocuklar için ne yapılmalı?

Kalkışma, darbe girişimi esnasında psikolojisi bozulan çocuklar için ne yapılmalı? 

15 Temmuz günü güzel ülkemiz sıkıntılı bir süreç yaşadı. Kalkışma olarak tabir edilen bir darbe girişimi çok acı kayıplara neden oldu ve insanlarımız, evlatlarımız, kardeşlerimiz  yaşamlarını yitirdi. Ordu ve emniyet birimlerimiz, Devletimiz süreci kontrol altına aldı. Süreç işlerken bir jenerasyon ve minik çocuklar, gençler, babalar, anneler, büyükler belkide hayatlarında ilk defa bazı durumlara tanık oldu. Sokaklarda siren, korna, tekbir,jet,bomba,silah ve gece yarısı sela sesleri duyuldu. Bu yaşanan durumlardan dolayı psikolojisi bozulan ve korkan çocuklar için ne yapılmalı?, Çocuklar için psikoloji, Çocuk psikolojisi, Çocuğumun psikolojisi, ruh hali için ne yapabilirim?, Çocuğum sürekli ağlıyor ne yapabilirim?

Öncelikle yaşanılan durum geçmiş ise çocuğunuzun rutin olarak nelerden hoşlandığı ve ne yapınca rahatladığını analiz etmelisiniz. Belirttiğimiz durumdan etkilenmiş ise ve bunu size belirtip mutsuz oluyorsa, ağlıyorsa yapmanız gereken ilk şey yaşına göre çocuğunuzun yanında asla bu olaydan bahsetmemektir. 

1. Eğer belirttiğimiz durumları yaşadıysanız, asla çocuğunuza o anları hatırlatacak cümleler kurmayın. Yanınızda başka biri varsa bile bundan kesinlikle bahsetmeyin. 

2. Eğer durumun yaşanmaya başlayacağını algılarsanız ve bulunduğunuz konumda çocuğunuzun ruh sağlığını etkileyecek bir durum meydana gelmeye başladıysa bunun için önlem almalısınız. En sevdiği şarkılar ya da en sevdiği çizgi filmi ona sunarak '' Kulaklık takarak '' izlemesini yada dinlemesini sağlayın. Başarabiliyorsanız sürekli olarak gülümseyin.

3. Çocuğunuz kendi başına kaldığında siz yanında olmadan bu durumlar meydana gelirse önlem almak için kulaklarına pamuk tıkayabilirsiniz, yada benzeri bir önlem alabilirsiniz. Bu şekilde minik kardeşimizin ani bir şok yaşamasını önlemiş olacaksınız.

4. Eğer çocuğunuz 3,4 yaşını aşmış ise, onunla dialog kurmaktan çekinmeyin belirttiğimiz önlemleri alın. Ve asla durumu yetişkin bir insana anltır gibi kendisine anlatmayın. çünkü 4 ila 7 yaş arasındaki çocuğun beyni sünger gibidir seneler sonra belleğinde kalacak bir yıkım yada şok durumunu hafızasına kazımış olmayın.

5. Evin diğer bireyleri ya da evinize gelecek kişilere, ya da gitmeniz gereken kişilere mutlaka durumu anlatın ve bu önerileri kendilerinede iletin. Bunu yaparken şunu aklınızdan çıkarmayın, sizlerde 4 ila 13 yaş aralığında çocuklardınız. Televizyon yada radyoda duyduğunuz yada gözlemlediğiniz basit bir şiddet,endişeye sebep olacak durumu yada size farklı gelecek bir durumu kimbilir kaç gece aklınızdan çıkaramadınız ve uykularınız kaçtı bunu unutmayın.

Eğer çocuğunuzun bu durumdan yüksek derecede etkilendiğini düşünüyorsanız '' MUTLAKA PSİKOLOJİK DESTEK ALMASINI SAĞLAYIN '' Özel piskologlar, terapistler yada Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin saygın kurumları aracılığı ile MHRS internet sitesi, uygulamasına girerek yada 182 telefon hattını arayarak randevu alabilirsiniz.

EĞER ÇOCUĞUNUZ EVİNİZ DIŞINDA BU DURUMLARDAN ETKİLENDİYSE

Kendisi ile dialog kurmaya çalışın ve piskolojik, ruh sağlığı yönünden bir yıkım yaşayıp yaşamadığını anlamaya çalışın. Kesinlikle '' Siren, korna , patlama, jet sesi, bağırışma sesi yada sela sesinden mi etkilendin? '' diyerek kendisine sormayın. Bunu sormanız halinde eğer bu durumlardan etkilendiyse uzun yıllar belirttiğimiz durumlarla karşı karşıya kaldığında daima endişeye kapılabilir. Bu durumu çözmek için '' Gözlem '' yapmalısınız. Belirttiğimiz durum gerçekleşirken aşırı şekilde yada ruh halini belirten bir tepki veriyorsa Mutkala profesyonel bir psikolojij destek almasını sağlayın.

Bunları uygulayın böylece Siren, korna , patlama, jet sesi, bağırışma sesi yada sela sesi duyduğunda çocuğunuz gelecekte bu durumları bir yıkım, korku ya da kensini kötü hislere yönelten durum olarak algılamayacaktır.

Habermark

Özel Haber

Emre Ata